Voorgedragen burgemeester Peter Heijkoop. (Foto: Dirk Hol)

Peter Heijkoop voorgedragen als nieuwe burgemeester van Leiden

Peter Heijkoop (42) is door de gemeenteraad van Leiden voorgedragen als nieuwe burgemeester van Leiden. Hij wordt daarmee de opvolger van Henri Lenferink, die op 31 augustus 2023 afscheid nam. Tot de installatie op 19 september blijft Peter van der Velden de waarnemend burgemeester.

Heijkoop is wethouder namens het CDA in Dordrecht en als lid van het VNG-bestuur heeft hij zich sterk gemaakt voor de bestaanszekerheid van inwoners. Van 2011 tot 2016 was hij lid van de gemeenteraad van Dordrecht namens het CDA. Heijkoop studeerde gezondheidswetenschappen aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en werkte vanaf 2012 tot 2016 bij Woonzorg Nederland. Heijkoop woont met zijn vrouw en vier kinderen in Dordrecht.

“De persoonlijke benadering en zijn ervaring sluiten naadloos aan op de profielschets die door en voor Leiden is opgesteld”, vertelt Rembrandt Rowaan, voorzitter van de vertrouwenscommissie. “Hij straalt oprechte betrokkenheid uit, wekt direct vertrouwen en heeft een groot sociaal hart. Dat maakt Peter Heijkoop de burgervader die wij in Leiden zoeken. Een enthousiaste aanvoerder op de inhoud, een empathische teamspeler richting de Leidenaar.”

“Het is een grote eer om door de Leidse gemeenteraad voorgedragen te worden als burgemeester van deze prachtige stad”, zegt Heijkoop in een reactie. “Ik zie ernaar uit om samen met mijn jonge gezin in deze gastvrije stad een nieuw hoofdstuk in ons leven te beginnen. Samen met de inwoners, bedrijven en organisaties wil ik werken aan een toekomst waarin iedereen zich thuis en gehoord voelt, en waar Leiden zelfbewust en verbindend samenwerkt in een vitale regio vol kansen. Ik wil voor iedere Leidenaar zichtbaar en benaderbaar zijn, in goede en slechte tijden.”

Heijkoop werd gekozen uit 26 kandidaten. Op de vacature reageerden 11 vrouwen en 15 mannen. Onder de kandidaten bevonden zich (oud-) burgemeesters, (oud-) wethouders, kandidaten met een landelijk profiel en kandidaten met andere ervaring binnen het openbaar bestuur, het bedrijfsleven of maatschappelijk middenveld.

De aanbeveling van de gemeenteraad om Peter Heijkoop te benoemen als nieuwe burgemeester van Leiden, wordt verstuurd naar de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. De officiële benoeming gebeurt bij Koninklijk besluit, ondertekend door Zijne Majesteit de Koning. Peter Heijkoop wordt op 19 september 2024, tijdens een bijzondere raadsvergadering, geïnstalleerd.

Leiden


Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@unity.nu

Telefoon Redactie
071 - 5425160

Privacy Policy

×