Julian de Jager haalde drie tienen op zijn eindlijst VWO, links naast hem zijn wiskunde-docent Marianne Laponder. (Foto: Gerry van Bakel)

Julian kiest met drie tienen op zak voor twee studies: 'Ik zocht een uitdaging'

De 17-jarige Julian de Jager heeft ziel en zaligheid erin gegooid om een tien op zijn eindlijst VWO te krijgen. Missie geslaagd, want hij heeft zelfs drie tienen gehaald. Dinsdag 9 juli krijgt hij zijn diploma. Na de zomer gaat Julian econometrie en economie studeren in Rotterdam.

Julian heeft een tien voor de vakken wiskunde A, wiskunde B en bedrijfseconomie. Vooral wiskunde B is opmerkelijk want hij haalde de perfecte score ook voor zijn centraal schriftelijk eindexamen. En dat komt niet zo vaak voor, zegt ook zijn wiskundedocent Marianne Laponder op Da Vinci Kagerstraat, die al 39 jaar voor de klas staat.

Verslaggeefster Gerry van Bakel in gesprek met Julian de Jager en wiskunde-docente Marianne Laponder over de drie tienen op de eindlijst van Julian.

Bovendien had het niks gescheeld of Julian had helemaal geen eindexamen gedaan in wiskunde B. “In de derde klas ging het niet zo goed met wiskunde,” zegt Julian, “daarom heb ik toen gekozen voor wiskunde A.” Daarmee borg hij ook zijn plan om econometrie te gaan studeren op in een laatje. “Voor econometrie heb je wiskunde B nodig.”

Uitdaging
In de loop van het vijfde jaar ging het kriebelen bij hem. “Ik was op zoek naar meer uitdaging. Toen bedacht ik me: zal ik alsnog wiskunde B gaan doen?” Voor Julian zelf was het een logische keuze. Voor de wiskundedocenten was het minder vanzelfsprekend. “We moesten het er wel even over hebben met de directie”, zegt Laponder.

Maar Julian kreeg wel groen licht van school en moest vervolgens flink aan de bak. “Ik heb toen de hele zomervakantie zitten leren om alles in te halen. Het was het allemaal waard”, zegt de scholier. Want toen kwam de studie econometrie ook weer binnen handbereik.

Plagen
Julian steekt zeker tijd in zijn schoolwerk, maar het is niet zo dat hij de hele dag alleen maar met zijn neus in de boeken zit om zijn cijfers zo hoog mogelijk op te krikken. “Ik heb ook een sociaal leven hoor.” Zijn vrienden plagen hem soms wel een beetje met zijn hoge cijfers, maar dat blijft heel gemoedelijk. “Ik krijg alleen positieve reacties op mijn drie tienen.”

Bijdragen
Na diploma-uitreiking en een lange vakantie vertrekt Julian na de zomer naar Rotterdam om daar econometrie en economie te gaan studeren. “Ik neem geen tussenjaar, want mijn studie duurt al een jaar langer en dan wordt het nog later”, zegt Julian. “Ik denk dat econometrie en economie heel erg belangrijk zijn voor de toekomst. Bijvoorbeeld  voor de slimme oplossingen bij de energietransitie. Economie speelt een hele belangrijke rol in hoe we de wereld inrichten. Ik wil daar aan bijdragen.”

Leiden Maatschappij Onderwijs Science


Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@unity.nu

Telefoon Redactie
071 - 5425160

Privacy Policy

×