Ruud Warmerdam en Martijn Rijsenbrij. (Foto: Cor van der Velden)

Tien jaar Running Blind: 'Het is spannend om je helemaal toe te vertrouwen aan een ander'

Blinde en slechtziende hardlopers kunnen al tien jaar lang sporten bij Running Blind van de Leiden Road Runners Club. Dat jubileum moet natuurlijk gevierd worden, vinden lopers Ruud Warmerdam en Martijn Rijsenbrij. “Het is fijn om met je beperking toch te blijven sporten. En het is ook altijd gewoon heel gezellig.”

Warmerdam en Rijsenbrij zijn allebei op latere leeftijd slechtziend geworden. “Het is alsof ik door een koker kijk die tien graden wijd is”, legt Warmerdam uit. “Al met al zie ik ongeveer dertien procent. De sporten die ik vroeger deed, kan ik niet meer doen.” Rijsenbrij herkent zich in dat verhaal. “Vroeger zat ik op tennis en voetbal. Dat kan nu niet meer. Ik word langzaam blind, dus mijn zicht gaat nog steeds achteruit, al is het maar langzaam.”

Automatisme
Beginnen met hardlopen was niet vanzelfsprekend. “Je wordt er echt moe van”, verzucht Warmerdam. “En je loopt met een buddy, die in jouw plaats moet kijken. Het is spannend om je daar helemaal aan toe te vertrouwen. Wij wisselen steeds van buddy, zodat ze niet op automatisme kan gaan lopen. Zo blijven ze altijd scherp.”

Bocht
“Normaal gesproken loopt een buddy altijd naast je”, legt Rijsenbrij uit. “Maar als het echt heel smal wordt, of er komen tegenliggers, gaan we ‘sporen’. Dat wil zeggen dat de buddy voorop gaat lopen. Je bent altijd aan elkaar verbonden door een rood lintje.” Warmerdam vult aan: “Dat lintje kan een buddy gebruiken om mee te sturen door er zachtjes aan te trekken. Maar sturen kan ook door aanwijzingen te geven, of eventueel een zachte schouderduw de bocht door.”

Beide hardlopers zijn competitief ingesteld. Rijsenbrij werd al een tweede op het NK Running Blind. “Ook op andere plekken in Nederland bestaat de sport”, legt hij uit. “Ze hebben de Zevenheuvelenloop bij Nijmegen aangewezen als Nederlands Kampioenschap voor ons, met een officiële podiumceremonie: alles erop en eraan.”

Wandelend
Warmerdam is niet zo snel als zijn clubgenoot. “Ik heb altijd de neiging om Martijn bij te houden…” Rijsenbrij onderbreekt hem lachend: “Dat lukt je heel aardig.” Competitie is echter niet het belangrijkste van Running Blind. “Het is ook heel gezellig”, vindt Warmerdam. “Je hebt leuke gesprekken met verschillende buddy’s en met de lopers onderling. Er zijn dan ook lopers die niet zo van hardlopen houden, maar wandelend meedoen, bij Walking Blind. En na afloop zitten we samen in kantine.”

Kan zo’n gezellige club ook een feestje bouwen? “Ik zit in de feestcommissie”, kondigt Rijsenbrij enthousiast aan. “En we gaan er een mooi feestje van maken.” De datum en plaats liggen al vast: zaterdag 28 september op het strand van Noordwijkerhout.”

Vrijwilligers
Running Blind kan altijd nieuwe deelnemers en nieuwe buddy’s gebruiken. “We trainen altijd op donderdagochtend, van half tien tot elf uur”, vertelt Warmerdam. “Dat is misschien een wat onhandige tijd voor velen, maar het is niet anders.” Ook de feestcommissie is nog op zoek naar sponsors. “Een kleine bijdrage is welkom”, werft Rijsenbrij. “En vrijwilligers die op het feest kunnen helpen, kunnen we ook goed gebruiken.”

Wie meer informatie wil, of zich wil aanmelden, kan contact opnemen met Ruud Warmerdam via het mailadres leiden@runningblind.nl.


Sleutelstad Sport-presentator Gerry van Bakel in gesprek met Ruud Warmerdam en Martijn Rijsenbrij.

Leiden Sport


Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@unity.nu

Telefoon Redactie
071 - 5425160

Privacy Policy

×