Dansgroep Kula Skoro trad op. (Foto's: Paul van Wezenberg)

Voorschoten herdenkt en viert Keti Koti op Berbice

Herdenken, vieren en verbinding zoeken. Dat was de insteek van de eerste Keti Koti-bijeenkomst in Voorschoten die vrijdag werd gehouden op Buitenplaats Berbice. Een kleurrijke en indrukwekkende bijeenkomst waarin verhalen werden verteld en gedeeld. En waar bovendien werd gedanst, gezongen en herdacht.

Keti Koti betekent ‘ketenen gebroken’. Op deze van oorsprong Surinaamse feestdag wordt de afschaffing van de slavernij herdacht en gevierd.

“Vorig jaar werd ik benaderd door enkele inwoners. Zij boden aan te helpen bij het organiseren van Keti Koti in Voorschoten”, vertelde burgemeester Stemerdink. “Daar ging ik dankbaar op in. Het is meer dan tijd om verhalen over deze periode met elkaar te delen. Ik ben de initiatiefnemers en Buitenplaats Berbice heel dankbaar voor hun inzet. Zonder hen hadden we deze bijeenkomst niet kunnen organiseren.”

Verbindende optredens
Ringold van West was dagvoorzitter van de bijeenkomst. De Surinaamse fluitist Ronald Snijders verwelkomde de genodigden bij aankomst. Voormalig Tweede Kamerlid Kathleen Ferrier vertelde over de geschiedenis van Keti Koti. Stan Dessens, voorzitter van stichting Buitenplaats Berbice, gaf een toelichting op de buitenplaats en de connectie met het slavernijverleden. Dansgroep Kula Skoro trad blootsvoets op. En Joan Elbers Tjok-A-Sang las een gedicht voor uit eigen werk.

Heri-Heri en cassavebier
In de Orangerie van Berbice presenteerden beeldend kunstenaar Djon Louis Seedorf en sieradenontwerpster Nathalie Noslin een tentoonstelling van hun werk. Tot slot stond het traditionele gerecht Heri-Heri op het programma, met bijpassende drankjes zoals amandellimonade en cassavebier.

Citrusbomen
Als herinnering voor komende generaties overhandigden Keti Koti-comitéleden Joan Elbers Tjok-A-Sang en Ringold van West vier citrusbomen aan gemeente Voorschoten en Buitenplaats Berbice. De bomen krijgen een plekje bij de Orangerie.

Comité Keti Koti Voorschoten
Het comité Keti Koti Voorschoten dat deze eerste Keti Koti-bijeenkomst organiseerde, bestaat uit vrijwilligers. Wie mee wil denken en helpen met volgende bijeenkomsten kan een mail sturen naar kabinet@voorschoten.nl.

Maatschappij Voorschoten


Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@unity.nu

Telefoon Redactie
071 - 5425160

Privacy Policy

×