Op de plek van de huidige antiekwinkel komen 160 woningen. (Foto: Jan Frensen)

Oegstgeest stemt in met nieuwbouw bij Almondehoeve

De gemeenteraad van Oegstgeest heeft donderdag ingestemd met de uitgangspunten voor de nieuwbouw bij de Almondehoeve. Op de plek van de huidige antiekwinkel komen 160 woningen, waaronder sociale huur, middeldure en dure koop.

Vlak langs snelweg A44 komt een flat van vijf verdiepingen, aan de rand van de ontwikkeling hofjeswoningen voor ouderen en in het midden eengezinswoningen.

Het had nog flink wat voeten in de aarde donderdagavond tijdens de raadsvergadering. Het voorstel van het college kon rekenen op elf wijzigingsvoorstellen van zowel oppositie- als coalitiepartijen. Een flink aantal hiervan werd aangenomen. Wel gaat het in alle gevallen om kleine wijzigingen. Grote veranderingen zoals het verminderen van het bebouwde oppervlak redden het niet. Het uiteindelijke voorstel kon op steun rekenen van alle coalitiepartijen en het CDA. Alleen VVD en BVNL stemden tegen.

Wethouder Oudendijk over het aannemen van de Nota van Uitgangspunten van de Almondehoeve.

Sociaal
“Wat ik het mooiste vind is dat er nu een impuls wordt gegeven aan de sociale woningen Oegstgeest. 30 procent van het plan is sociaal en 35 procent is betaalbaar, en daar is in Oegstgeest eigenlijk nauwelijks aan te komen”, aldus een opgeluchte wethouder Oudendijk, die zijn voorstel in een tweede poging aangenomen zag worden.

Luchtkwaliteit
De VVD was erg kritisch op het plan. Een deze week gedeelde nota van de GGD over geluidsoverlast en luchtkwaliteit kwam volgens de partij veel te laat, en had de wethouder uit eigen initiatief moeten delen, aldus de VVD. In de kritische nota van de GGD wordt geadviseerd woningen op minstens 150 meter van snelweg A44 te bouwen om gezondheidsschade zoveel mogelijk te voorkomen. De partij zinspeelde op een motie van wantrouwen tegen de wethouder maar diende deze uiteindelijk toch niet in.

Raadslid Inge Oosterhuis over de bezwaren van haar partij tegen het nieuwbouwplan.

Met het aannemen van de uitgangspunten voor de bouw heeft de gemeente een belangrijke stap gezet in het nieuwbouwproces. Nu worden de plannen nog verder uitgewerkt. Ook kunnen belanghebbenden nog bezwaar maken. Daardoor duurt het naar verwachting nog jaren voordat de eerste mensen wonen in het nieuwe buurtje.

Maatschappij Oegstgeest Politiek Nieuwbouw Almondehoeve


Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@unity.nu

Telefoon Redactie
071 - 5425160

Privacy Policy

×