Bart Jan Westerduin, Paco Busteros León en Maurice van der Vliet over de Tulip Bowl in Leiden op 7 juli. (Foto: Gerry van Bakel)

Tulip Bowl: compleet American footballfeest voor finale eredivisie

Leiden is hard op weg dé hoofdstad van het American football in Nederland te worden. Zondag 7 juli verdedigt de Leidse club Lightning Leiden de landstitel in eigen huis tijdens de Tulip Bowl. Sportpark Montgomery biedt dat hele weekend vermaak voor jong en oud met een Amerikaans tintje. De finale staat gepland voor zondag 7 juli om 16.00 uur.

De strijd om de landstitel bij de mannen in de eredivisie staat centraal en is het sluitstuk van een weekend met allerhande activiteiten om zoveel mogelijk mensen kennis te laten maken met deze sport. Maurice van der Vliet van Lightning Leiden is al ruim een jaar bezig met de voorbereidingen. “We zijn mei 2023 begonnen. Niet met de intensiteit van de laatste maanden, maar er moest heel wat gebeuren.”

Sleutelstad Sport-presentator Gerry van Bakel in gesprek met Maurice van der Vliet van Lightning Leiden en voormalig Pilgrim Nation-presentatoren Paco Busteros León en Bart Jan Westerduin over de Tulip Bowl.

Maar dan krijg je ook wat. Op zaterdag trapt de jeugd de festiviteiten af. “Dat is geen finale”, zegt Van der Vliet, maar belooft wel een leuke wedstrijd te worden en ’s avonds is de finale van de AFBN Eerste divisie.” Volgens goede Amerikaanse traditie zal ook de tailgate party niet ontbreken. Want American football en BBQ zijn in de Verenigde Staten onlosmakelijk met elkaar verbonden. Oorspronkelijk met een barbecue op een pick-uptruck zijn het nu vaak volledige uitgeruste foodtrucks die het publiek van eten en drinken voorzien.

Vrouwenteam
Op zondag spelen ook de vrouwen hun nationale titelstrijd. Lightning Leiden heeft nog geen vrouwenteam, moet Van der Vliet toegeven. “Maar het komt wel in het vizier. We willen graag uitbreiden als vereniging en dan hebben we ook zeker een damesteam nodig. Zowel flag als tackle, deze sport is voor iedereen toegankelijk. ”

En om 16.00 uur is dan het hoofdgerecht aan de beurt. Lightning Leiden treedt aan tegen de Maastricht Wildcats. En ook al is Lightning Leiden favoriet dankzij de ongeslagen status dit seizoen, het team van hoofdcoach Brian Spapens moet toch echt aan de bak. In de rust wordt de halftime show verzorgt door de Show- en Marchingband Tamarco uit Leiderdorp.

MC’s
Als extraatje heeft Lightning Leiden de voormalige Pilgrim Nation-presentatoren Paco Busteros León en Bart Jan Westerduin gevraagd als MC’s (master of ceremony) op te treden. Westerduin is ter voorbereiding een paar keer gaan kijken naar een thuiswedstrijd van de Leidse club. “Dan leer je de namen een beetje kennen. Maar we moeten nog hard gaan studeren, nu we weten wie de tegenstander is.”

American football kent veel regels en er wordt om de haverklap gewisseld. En dan niet een speler maar wel een half team. Busteros León: “We gaan proberen het tijdens de wedstrijd een beetje uit te leggen aan de gewone toeschouwer, die ook niet heel bekend is met American football.” Hij heeft tijdens de halve  finale afgelopen zondag tegen de Groningen Giants al een keer proef gedraaid. “We zitten gelukkig wel een beetje hoog, zodat we wel overzicht hebben.”

Toegangskaarten voor de Tulip Bowl zijn te koop via de website van Lightning Leiden.

Leiden Sport Pilgrim Nation Tulip Bowl


Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@unity.nu

Telefoon Redactie
071 - 5425160

Privacy Policy

×