Oorspronkelijk was dit jaar bijna zes miljoen euro inbegroot voor jeugdzorg. (Foto: Gerry van Bakel)

Jeugdzorg Oegstgeest valt honderdduizenden euro's duurder uit

De kosten voor jeugdzorg in Oegstgeest rijzen de pan uit. Dit jaar is de gemeente er naar schatting ruim 500.000 euro meer kwijt aan kwijt dan begroot. “Daar maken we ons veel zorgen over”, zegt wethouder Kees Oudendijk (financiën).

Oorspronkelijk was dit jaar bijna zes miljoen euro begroot voor jeugdzorg. Daar moet dus zo’n half miljoen euro bij. Volgens de gemeente komt dit door ‘een knellend zorglandschap en de inzet van duurdere zorg of zorginzet die buiten de budgetplafonds ingezet moet worden’.

Indexeringen
“Hiernaast is er sprake van indexeringen en andere prijsstijgingen en een toenemende behoefte aan complexe zorg”, verklaart wethouder Tim van Tongeren (jeugdzorg) de overschrijding. De wethouder hoopt dat een zogenaamd ‘preventieakkoord’ dat samen met de Leidse regio opgesteld wordt de stijging van de kosten een halt toe kan roepen.

Ook zouden huisartsen en praktijkondersteuners een grotere rol moeten krijgen en gaat de gemeente aan de slag met een ’taskforce’ om voorstellen te bedenken om de kostenstijgingen te beteugelen. Op korte termijn zijn daar nog geen resultaten van te verwachten. “De maatregelen die nu worden voorgesteld, hebben pas effect in de toekomst. En dat kunnen we heel moeilijk naar voren halen”, aldus Van Tongeren.

Het is overigens niet de eerste keer dat Oegstgeest kampt met dure jeugdzorg. Ook in 2018 waren hier al problemen mee.

 

 

 

Maatschappij Oegstgeest


Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@unity.nu

Telefoon Redactie
071 - 5425160

Privacy Policy

×