Aan tien lantaarnpalen hangen bijenhotels. (Foto: Robbert Beurse)

Zoeterwoude plaatst tien bijenhotels: 'Voortplanten en weer uitvliegen'

In Zoeterwoude is een BIJzondere hotelketen neergestreken. Niet voor mensen, maar voor de bijen die Zoeterwoude aandoen. Op tien plekken in het dorp hangen bijenhotels aan lantaarnpalen. In de houten kastjes kunnen bijen zich voortplanten, om daarna weer uit te vliegen. De gemeente wil de bijenpopulatie op deze manier versterken.

De bijen wonen dus niet in het hotel. “Nee, ze verblijven er maar kort. Even voortplanten en dan weer uitvliegen”, grapt wethouder Paul Olthof. “Bijen zijn belangrijk voor de inwoners van Zoeterwoude en omgeving. Ze zorgen voor ons ecosysteem. Bloemen en planten worden bestoven en kunnen zich zo ook voortplanten. Dat is uiteindelijk weer goed voor ons, de mens”, zegt Olthof.

Bij de hotels is een sticker met QR-code geplakt. De code leidt naar het educatieve platform van BeeGrateful.

Zichtbaar
De bijenhotels zijn een initiatief van bijvriendelijke organisatie BeeGrateful. “Wij vertellen graag over het belang van wilde bijen. Daarom hangen we ze ook aan lantaarnpalen, dat is voor iedereen zichtbaar en moedigt aan om het gesprek over bijen met elkaar aan te gaan”, vertelt mede-oprichter, Zoe van Helvoirt.

QR-code
Op de lantaarnpalen, vijf in Zoeterwoude-Dorp en vijf in Zoeterwoude-Rijndijk, zitten grote stickers met daarop een QR-code. “Als je die scant, kom je op onze informatiepagina terecht. Dat is ons educatieve platform met kennis en tips over hoe je je tuin kunt inrichten om de bijen te helpen.”

Of er in de toekomst nog meer bijenhotels ‘bij’ komen in Zoeterwoude durft de wethouder nog niet te beloven. “Laten we eerst maar even afwachten of de bijen deze hotels kunnen vinden.”

Maatschappij Zoeterwoude


Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@unity.nu

Telefoon Redactie
071 - 5425160

Privacy Policy

×