In bioscoop Trianon aan de Breestraat is vanochtend het UNICEF Kinderrechten Filmfestival geopend. (Foto's: Emile van Aelst).

Films kinderrechten van Leidse scholieren in première

Tijdens het Leiden International Film Festival heeft burgemeester Lenferink vanochtend het UNICEF Kinderrechten Filmfestival feestelijk geopend. Zo’n 350 scholieren uit groep 7 en 8 van Leidse basisscholen zagen hun films in bioscoop Trianon in première gaan.

De leerlingen, in galajurken en pakken, zijn op de rode loper als filmsterren bij de bioscoop onthaald. Ze hebben de afgelopen maanden een film gemaakt over één van de 54 kinderrechten. UNICEF Nederland hoopt dat de scholieren op deze creatieve manier bewust worden van hun eigen rechten.

Veertien films met uiteenlopende onderwerpen, zoals recht op eigen mening (Merenwijkschool), bescherming tegen kinderarbeid (Meerpaalschool) en onderwijsrecht (Singelschool), zijn op de galapremière vertoond. De films zijn beoordeeld door een jury die onder meer bestaat uit BplusC-directeur Willem van Moort en kinderboekenschrijfster Annemarie van den Brink. Terwijl de jury zich terugtrok om in beraad te gaan, heeft het publiek hartelijk gelachen om de bloopers.

De jury koos uiteindelijk basisschool DeArcade uit als winnaar van de Leidse editie van het kinderfilmfestival. Met een filmpje tegen kinderontvoering hebben zij een plaats in de grote landelijke finale bemachtigd. Deze zal volgend jaar juni in Utrecht plaatsvinden. Volgend jaar is tevens het jaar dat kinderrechten 25 jaar bestaan.

Leiden


Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@unity.nu

Telefoon Redactie
071 - 5425160

Privacy Policy

×