Leidse schooldreiger voor de rechter

De 19-jarige Janoek V. verschijnt vandaag voor de rechter in Den Haag. Hij wordt verdacht van het dreigen met een schietpartij op Leidse scholen in april 2013. De bedreiging werd medio april op een internetforum geplaatst, waarop burgemeester Henri Lenferink besloot alle middelbare scholen en mbo’s te sluiten. Een dag later waren er wel weer lessen, maar de ruim 20 scholen in Leiden en omgeving werden dagenlang bewaakt door agenten in kogelvrije vesten.

Janoek V. dreigde via de internetsite 4chan te schieten met een 9 mm Colt Defender. Het bericht werd opgepikt door de politie in Zürich. Bij de speurtocht naar de leerling van het Leonardo College werd zelfs FBI ingezet. Janoek V., destijds 18 jaar, bleek op Costa Rica te zitten. 

V. kwam vrijwillig naar Nederland waar hij onmiddelijk werd gearresteerd en verhoord. Korte tijd later werd hij weer vrijgelaten. Hij beweert niet zelf de eerste dreiging op internet te hebben gezet. Dat zou een Amerikaanse backpacker hebben gedaan die hij had ontmoet in een hostel in Costa Rica.

De letterlijke tekst was: “Tomorrow, I will shoot my Dutch teacher, and as many students as I can. It will be on the news tomorrow. It’s a school in a ducth city called Leiden, and for more proof, I will be using a 9mm Colt Defender. I will be carrying a note with me when I go into the school which will explain why I did it. If the message of the note will not be published, a friend of mine with post it here on 4chan a day later. Oh, and I’m using a proxy, the police is not gonna find me before tomorrow.”

Update: 150 uur werkstraf geëist
Vandaag hoorde Janoek V. het Openbaar Ministerie een werkstraf van 150 uur en een voorwaardelijke celstraf van een maand tegen hem eisen. “Het is gigantisch uit de hand gelopen”, zei hij bij het begin van de rechtszaak. De rechtbank doet uitspraak op 19 november.

Leiden


Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@unity.nu

Telefoon Redactie
071 - 5425160

Privacy Policy

×