Over een maand komt de Sint in Leiden logeren. Ook neemt hij dan zijn Pieten weer mee. (Archieffoto: Chris de Waard).

Mensenrechtenonderzoeker VN: Schaf Sinterklaasfeest af

Premier Mark Rutte moet er persoonlijk voor zorgen dat het Sinterklaasfeest in Nederland wordt afgeschaft. Dat zegt mensenrechtenonderzoeker Verene Shepherd vanavond in het televisieprogramma Een Vandaag. Shepherd staat aan het hoofd van de werkgroep van de Verenigde Naties die onderzoek doet naar Zwarte Piet. De commissie buigt zich over de vraag of Zwarte Piet een racistisch stereotype is.

In Leiden hoeft de VN niet aan te komen met een verbod op Sint en Piet. Die zijn eind november gewoon weer welkom in de Sleutelstad waar ze net als de afgelopen 10 jaar enkele weken logeren in het Huis van Sinterklaas. “Daar zijn ze heel erg welkom”, laat wethouder Van Woensel (publiekszaken) via Twitter weten in antwoord op een vraag van PvdA-duoraadslid Arjen Liemburg.

Ook wethouder De Haan is duidelijk en speelt de VN de zwarte piet toe: “Zo’n VN-mevrouw die een onbewezen link met slavernij ziet. Sorry hoor. Deze traditie is me veel waard.”

D66-raadslid Sabine Verschoor lijkt wel gevoelig voor de argumenten dat Zwarte Piet een verwijzing is naar de slavernij: “Laten we hem nu maar eens 80 jaar rood, geel en blauw maken. Als mensen zich erdoor gekwetst voelen moet je pragmatisch zijn. Het is toch een feest voor iedereen? Het gaat me om een pragmatische oplossing. De kinderen maakt het niet uit hoor.”

Centrummanager Erwin Roodhart zei vandaag in Nieuws071 op Sleutelstad FM geen standpunt in te (willen) nemen in de kwestie. Hij wees erop dat Zwarte Piet zich de afgelopen jaren al aardig heeft weten aan te passen aan de tijdgeest. Zo praat de knecht van Sint tegenwoordig al heel wat eigentijdser dan vroeger. Roodhart erkende echter dat ook volksfeesten open moeten staan voor verandering. Mochten andere steden in de toekomst een trendbreuk veroorzaken, dan is de centrummanager best bereid met die ontwikkeling mee te gaan. “Hoppezak beschikt over vele kleuren schmink.”

Leiden Zwarte Piet


Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@unity.nu

Telefoon Redactie
071 - 5425160

Privacy Policy

×