Met de DIA dingt de Regionale Ambulancevoorziening Hollands Midden mee naar de Don Berghuis Award. Een prijs voor hulpverlenende instanties. (Foto: Roos Aldershoff).

Proef met Directe Inzet Ambulances geslaagd

Op 18 februari van dit jaar is de Meldkamer Ambulancezorg van de Regionale Ambulancevoorziening Hollands Midden (RAV HM)  als eerste RAV in Nederland gestart met het sneller  inzetten van ambulances. Een half jaar na de invoering blijkt de proef meer dan geslaagd. Inmiddels is het een standaard werkwijze om de ambulance na een 112-melding van een burger gelijk op pad te sturen. Het gevolg is dat de patiënt eerder de zorg krijgt die nodig is.

Bij elke burger-112-melding die binnenkomt op de Meldkamer Ambulancezorg Hollands Midden (MKA HM) wordt sinds een half jaar direct een ambulance gealarmeerd en ingezet, zodra het adres van het noodgeval is vastgesteld. Deze werkwijze heet Directe Inzet Ambulance, afgekort tot DIA. De inzet wordt pas daarna op basis van de verdere informatie bijgesteld of eventueel gecanceld.

Voorheen werd eerst een totaalbeeld van het noodgeval gevormd voordat een ambulance op pad werd gestuurd. Door de verandering in de werkwijze van de meldkamer heeft de Regionale Ambulancevoorziening Hollands Midden gemiddeld 1 ¾ minuut tijdswinst kunnen boeken bij het bereiken van de patiënt. Deze tijdswinst is vooral van belang voor de patiënten die, vanwege de ernst van hun toestand, snel hulp nodig hebben: het aantal patiënten dat de RAV Hollands Midden binnen 6 minuten bereikt is verdubbeld.

Het initiatief ontstond naar aanleiding van een signaal van medewerkers die het opviel dat bijna alle 112-burger-verzoeken om ambulancezorg resulteerden in een ritopdracht. Na nu een half jaar volgens de nieuwe werkwijze te hebben gewerkt, blijkt inderdaad dat slechts een klein deel (5,4%) van de 112-burger-meldingen na doorvragen niet leiden tot de inzet van ambulancezorg.

Op 10 oktober jl. is de RAV Hollands Midden voor het  invoeren van DIA genomineerd voor de Don Berghuis Award. Een prestigieuze prijs die jaarlijks wordt uitgereikt aan de hulpverlenende instantie die een vernieuwend idee heeft waarmee de veiligheid van de burger wordt vergroot. Half december wordt de prijswinnaar bekend gemaakt. Tot die tijd kan nog een stem uitgebracht worden op het beste idee.

Leiden Oegstgeest Voorschoten Zoeterwoude


Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@unity.nu

Telefoon Redactie
071 - 5425160

Privacy Policy

×