Een verkiezingsposter in het Turks hielp Vahit Köroglu vier jaar geleden aan voldoende voorkeurstemmen voor zijn zetel. Daarna is er weinig meer van het raadslid vernomen. De enige keer dat hij in de gemeenteraad het woord voerde, ging het over de geboorte van zijn zoon. Daarbij liet hij zijn college raadsleden een aantal quizvragen beantwoorden.

Politieke afrekening bij D66 Leiden compleet

De SelectieAdviesCommissie (SAC) die de voorlopige lijst opstelde waarmee D66 Leiden de verkiezingen in gaat, rekent keihard af met de zittende fractie. Gisteren konden we al melden dat slechts drie van de tien zittende raadsleden een plek bij de bovenste negen hebben gekregen (Jeffrey van Haaster op vier, Marc Gaulard op zes en Aad van de Luit op negen), vandaag blijken ook de plaatsen tien, elf en twaalf naar politieke nieuwkomers te gaan. Respectievelijk staan op die posities Eduardo Felici (van het Leidse platenlabel Minderbinder), ene John de Groot en docente Myrthe Woddema.

De SAC van D66 Leiden bestaat uit enkele D66 leden die (tegenwoordig) wat verder van de Leidse gemeentepolitiek afstaan. Bijvoorbeeld Lia de Ridder (tot december 2012 wethouder voor Progressief Oegstgeest, sinds kort D66 wethouder in Blaricum), oud-fractievoorzitter Olav Welling (1994-2003) en Rosa van der Tas die voor D66 Zuid Holland in Provinciale Staten zit.

Voor veel van de huidige fractieleden zijn de druiven overduidelijk zuur. Timo Gubbens (plek 19 op de nieuwe lijst) vindt het ronduit balen. Peter Bootsma houdt zich in en spreekt van ‘een bewogen dag’, terwijl Aad van der Luit vindt dat hij ‘letterlijk en figuurlijk is bedankt’ met zijn negende plek. Van der Luit die door zijn grote bekendheid een goede kans maakt om met voorkeurstemmen alsnog in de raad gekozen te worden zit daar niet op te wachten: “Dan heb ik het gevoel dat ik op een verjaardag zit waar men mij liever ziet gaan dan komen”.

Wie ondanks een lage plek op de lijst ongetwijfeld ook met voorkeurstemmen terug kan keren is Vahit Köroglu. In 2010 stond hij op plek 18, maar dankzij veel stemmen uit de Turkse gemeenschap van Leiden kwam hij toch in de raad. Die actie leverde de partij destijds een stortvloed aan boze mail op, nadat website Geenstijl er over schreef. In Leiden maakte VVD fractievoorzitter Paul Laudy zich boos over de poster met Turkse teksten. Hij noemde die campagne verwerpelijk.

De komende weken mogen de leden van D66 Leiden via internet stemmen op de kandidaten. Dat kan vanaf aanstaande maandag tot en met 30 oktober. Morgen is er eerst nog een bijeenkomst voor alle kandidaten bij lijsttrekker Robert Strijk thuis. Om de D66-leden in de gelegenheid te stellen om alle kandidaat raadsleden te ontmoeten en de kandidaten de gelegenheid te geven om zichzelf te presenteren wordt er aanstaande woensdag een Lagerhuisdebat voor de kandidaat raadsleden georganiseerd in restaurant Buddhas aan de Botermarkt 20. De aanvang is 20.30 uur en de inloop is vanaf 20.00 uur. De avond staat onder leiding van Adriaan Andringa van D66 Den Haag. De zittende fractieleden hopen dat ze door de leden alsnog op een hogere plek worden gezet.

Op 1 november stellen de leden tijdens een afdelingsvergadering het verkiezingsprogramma vast.

Leiden Gemeenteraadsverkiezingen 2014


Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@unity.nu

Telefoon Redactie
071 - 5425160

Privacy Policy

×