Positie op ranglijst van universiteiten 'zegt niet zoveel' over kwaliteit

De Universiteit Leiden moet op de vorige week gepubliceerde Shanghai-ranking alleen Utrecht ‘voor’ laten gaan. Probleem: de score zegt niet zoveel, aldus onderzoeker Ed Noijons die is verbonden aan de Universiteit Leiden.

Audiofragment: Onderzoeker Ed Noijons van de Universiteit Leiden over de rankings.

Op de ranking geven Chinese onderzoekers weer hoe ‘goed’ universiteiten zijn om deze zo te kunnen vergelijken. Al jaren staan Amerikaanse en Britse universiteiten (denk aan Harvard, Yale, Cambridge en Oxford) in de top tien. Leiden staat op de 74ste plaats en moet alleen de Universiteit Utrecht (52ste) voor laten gaan. Wat volgens Ed Noijons, onderzoeker verbonden aan de Universiteit Leiden, echter niet betekent dat de Domstad ook daadwerkelijk een betere universiteit is: “Een ‘goede’ of ‘slechte’ universiteit is volgens hem moeilijk in één getal uit te drukken.”

“We moeten niet zoveel waarde hechten aan de scores,” aldus de onderzoeker. Zo zijn de universiteiten die vergeleken worden onderling te verschillend (technische universiteiten, grote en kleine universiteiten of instellingen met ene focus op onderzoek of juist onderwijs). Universiteit Leiden maakt dan ook een eigen lijst die alleen kijkt naar de impact van het onderzoek. Daarop scoort Leiden overigens beter dan Utrecht.

Leiden


Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@unity.nu

Telefoon Redactie
071 - 5425160

Privacy Policy

×