Frans de Haan (Swift) over kritiek op gedrag wielrenners: 'Slik je frustratie weg'

De ‘grijze terreurbrigade op elektrische fietsen’, wandelaars die plots opduiken en achteruitrijdende vrachtwagens. Frans de Haan, voorzitter van wielrenvereniging Swift in Leiden, heeft als verwoed wielrenner zijn portie bijna-ongelukken ook wel gehad. Na twee dodelijke ongelukken vorige week zijn wielrenners de kop van Jut, lijkt het.

De ‘grijze terreurbrigade op elektrische fietsen’, wandelaars die plots opduiken en achteruitrijdende vrachtwagens. Frans de Haan, voorzitter van wielrenvereniging Swift in Leiden, heeft als verwoed wielrenner zijn portie bijna-ongelukken ook wel gehad. Na twee dodelijke ongelukken vorige week zijn wielrenners de kop van Jut, lijkt het.

De ANWB wil ze van de weg hebben, de kritiek op de snelrijders is niet van de lucht. ‘Er zijn twee basisregels. Houd je aan de regels die gelden – iedereen. Twee: als ze niet duidelijk zijn, breng dan het respect voor elkaar op om de situatie op te lossen. Slik je frustratie in, zwaai, glimlach en ga verder.’

Kern van het probleem is het verschil in snelheid tussen de weggebruikers. Die zijn te overbruggen voor wielrenners door niet in al te grote groepen te fietsen en te communiceren. ‘Geef tegenliggers door in het peloton – van voor naar achteren. En evalueer even achteraf.’

Leiden


Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@unity.nu

Telefoon Redactie
071 - 5425160

Privacy Policy

×