Een impressie van het LDM-pand die werd gemaakt in het kader van de wedstrijd van Elan.

Leiden heeft er een nieuw monument bij

Het voormalige pand van de Leidse Duinwater Maatschappij (LDM) is bijzonder genoeg om te worden aangewezen als gemeentelijk monument. Het volgens velen oerlelijke pand is volgens monumentenwethouder Jan-Jaap de Haan een typisch voorbeeld van architectuur uit de wederopbouwperiode: “En dat leidt altijd tot discussie”.

Het college is bij de aanwijzing niet over een nacht ijs gegaan en vroeg de Monumentenselectiecommissie om advies. Nu dat positief uit is gevallen wordt het voormalige LDM-kantoorgebouw met vier maisonnettes, op de hoek van de Ir. Driessenstraat en de Hooigracht, ook echt aangewezen als beschermd gemeentelijk monument.

De afgelopen jaren maakten ook de Stichting Industrieel Erfgoed Leiden (STIEL) en de Vereniging Oud Leiden zich al sterk voor het behoud van het pand dat eerder op de nominatie stond om gesloopt te worden. Ook een groep jonge Leidse architecten trok zich vorig jaar het lot van het complex aan en nam het mee in de door hen georganiseerde ‘opdrachtgeverswedstrijd’. Dat leidde tot de ludieke oprichting van de Leidse Regenwater Maatschappij.

Wat er echt met het pand gaat gebeuren is nog niet duidelijk. De gemeente wil het verkopen en de nieuwe eigenaar kan dan beslissen wat er in komt.

Leiden


Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@unity.nu

Telefoon Redactie
071 - 5425160

Privacy Policy

×