‘Pillen en Poeders, zorg of zegen?’

Vanaf 6 juli is bij Museum Boerhaave Pillen en Poeders, zorg of zegen? Te zien. Deze tentoonstelling gaat over geneesmiddelen en hun gebruik, vroeger en nu. Blikvanger is het kunstwerk Van Wieg tot Graf, een tafel van 8 meter lengte, met alle geneesmiddelen die een gemiddeld Nederlands persoon in zijn of haar leven krijgt voorgeschreven. De geneesmiddelen gaan vergezeld van  familiefoto’s en voorwerpen. Ze getuigen van vitaliteit en aftakeling, van momenten van geluk en zorg waar ieder mens mee te maken krijgt. Een eerdere variant van deze tafel was een grote publiekstrekker in het British Museum in Londen. Het kunstwerk  is omringd met voorwerpen uit de rijke geschiedenis van geneesmiddelen. Zo is er een apothekerspot uit de 18de eeuw met Requies Puer of ‘Kinderslaap’, een veelgebruikt geneesmiddel met opium om drukke kinderen te sussen. Een andere apothekerspot bevat kwik. Tegen de geslachtsziekte syfilis schreven artsen tot de 19de eeuw hoge doses kwik voor, met alle bijwerkingen vandien (toen opgevat als tekenen van de infectie zelf). Ook zijn er voorbeelden van oude pillendoosjes, een geneesmiddelenamulet, medicinale gewichten in de vorm van drachmen, injectiespuiten, reclame voor Softenon en gekleurde medicijnflesjes. Interactieve spellen betrekken de bezoeker bij actuele vraagstukken rond geneesmiddelengebruik. Aanleiding  voor Pillen en Poeders, zorg of zegen?  is het 50-jarig jubileum van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen. Het CBG beoordeelt en bewaakt de werkzaamheid, risico’s en kwaliteit van geneesmiddelen. Het medische drama rondom Softenon, een geneesmiddel dat bij zwangere vrouwen die het gebruikten tot ernstige afwijkingen bij de ongeboren vrucht leidde, was in 1963 de aanleiding voor de overheid om dit onafhankelijke instituut op te richten. De tentoonstelling is geopend van 6 juli tot en met 24 november. 

 

 

Leiden


Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@unity.nu

Telefoon Redactie
071 - 5425160

Privacy Policy

×