PvdA wil Leids 'Marshallplan' voor de bouw

Een heus Marshallplan om de woningbouw in Leiden weer op gang te krijgen. Dat is wat de PvdA voorstelt. Raadslid Marion van Dongen denkt daarbij aan het inzetten van de Leidse miljoenenreserves om leningen te verstrekken aan woningbouwcorporaties. “Dat doen we ook bij sportverenigingen die een clubgebouw moeten financieren”. De vrije kavels die het college bijvoorbeeld wil uitgeven bij de Ter Haarkade – nu Portaal de bouwplannen voor die locatie onderaan de prioriteitenlijst heeft gezet – zijn volgens Van Dongen alleen een oplossing voor een hele kleine groep met een grote beurs: “Mensen met een laag of middeninkomen hebben daar niks aan”.

Audiofragment: PvdA-raadslid Marion van Dongen wil Leidse miljoenen uitlenen aan corporaties.

Bouwwethouder Pieter van Woensel ziet niks in het PvdA-voorstel: “Probleem met de corporaties is dat ze geen geld hebben. Onder meer door de verhuurdersheffing. Ze kunnen zo’n lening dan dus ook niet terugbetalen en geld uitlenen aan iemand die niet kan terugbetalen doet geen bank en wij als gemeente zitten daar ook niet op te wachten.” De VVD-wethouder ziet veel meer in de hele serie van maatregelen waar het college al mee aan de slag is: het uitgeven van vrije kavels, particuliere opdrachtgevers zoals bij de voormalige fabriek van Tieleman & Drost aan de Middelstegracht en startersleningen.

Leiden


Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@unity.nu

Telefoon Redactie
071 - 5425160

Privacy Policy

×