Michael Ignatieff benoemd tot Cleveringa-hoogleraar

Michael Ignatieff, Canadees schrijver, hoogleraar en oud-politicus, is benoemd tot Cleveringa-hoogleraar voor het academisch jaar 2013-2014 aan de Universiteit Leiden. Professor Ignatieff houdt op 26 november 2013 de Cleveringa-oratie. Michael Ignatieff (Ontario, Canada, 12 mei 1947) doceerde geschiedenis aan de University of Toronto en promoveerde aan Harvard University.

Ignatieff was Senior Research Fellow aan King’s College (Cambridge) en gaf les aan de universiteiten van Harvard, Cambridge, Oxford, Toronto en Londen, en aan de London School of Economics. Van 2000-2007 was hij hoofd van het Carr Center for Human Rights Policy aan Harvard University. Van 2008 tot 2011 was hij leider van de Liberal Party van Canada en Leader of the Official Opposition. Momenteel is hij hoogleraar aan zowel Harvard University (Kennedy School of Government) als de University of Toronto (Munk School of Global Affairs).

Professor Ignatieff heeft veel geschreven over moderne oorlogvoering en over mensenrechtenvraagstukken. Hij is auteur van The Needs of Strangers (1984), Scar Tissue (1992), Isaiah Berlin (1998), The Rights Revolution (2000), Human Rights as Politics and Idolatry (2001), The Lesser Evil: Political Ethics in an Age of Terror (2004) en True Patriot Love (2009). Daarnaast heeft hij een aantal romans geschreven en won hij verschillende literaire prijzen. 

Ignatieff woonde van 1978 tot 2000 in Groot-Brittannië, waar hij een bekend presentator en criticus op radio en televisie werd. Hij is vooral beroemd om zijn bekroonde BBC-serie Blood and Belonging: Journeys into the New Nationalism, over het probleem van het nationalisme aan het eind van de twintigste eeuw.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog hield professor Rudolph Cleveringa, decaan van de Faculteit Rechtsgeleerdheid van de Universiteit Leiden, op 26 november 1940 zijn beroemde protestrede in het Academiegebouw van de Universiteit Leiden tegen het ontslag van zijn joodse collega E.M. Meijers, hoogleraar Privaatrecht. In opdracht van de Duitse bezetter werden alle ‘niet-Arische personeel en personen met vergelijkbare functie’ uit hun positie ontheven.

De toespraak van professor Cleveringa vormde de aanzet tot een staking onder de studenten, waardoor de nazi’s de Leidse universiteit sloten. De Cleveringa-leerstoel is een wisselleerstoel van een jaar die in 1970 door de Universiteit Leiden werd ingesteld als eerbetoon aan Cleveringa en zijn moedige gedrag in november 1940. De Cleveringa-hoogleraar houdt zich bezig met vraagstukken op het gebied van recht, vrijheid en verantwoordelijkheid. De Cleveringa-oratie wordt elk jaar op 26 november gehouden.

Leiden


Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@unity.nu

Telefoon Redactie
071 - 5425160

Privacy Policy

×