Burgemeester Henri Lenferink is de eerste gast in de zomerserie Gesprek071 (foto: Gerry van Bakel)

Burgemeester Lenferink getuigt van zijn liefde voor Leiden in Gesprek071

De burgemeester bekende in het eerste uur dat hij ooit een brandje heeft gesticht en dat hij geen idee heeft hoe zwaar zijn ambtsketen is. Hij heeft er twee, een zwaardere versie voor officiële activiteiten in de stad en een lichtere versie voor onderweg. Bij zijn aantreden als burgmeester merkte Henri Lenferink al gauw dat de inwoners van Leiden het zeer op prijs stellen dat de burgmeester zijn ambtsketen draagt. Hij houdt van de stad met zijn historie en tradities. De Leidse rollende R gaat hem aardig af, al zegt hij zelf dat het voor een man uit het oosten van het land nooit helemaal gaat lukken.

Audiofragment: De uitzending met burgemeester Lenferink is hier terug te beluisteren.

De omvang van het draaiboek voor de 3 oktoberviering bevreemdde hem enigszins bij zijn eerste jaar als burgmeester. Maar inmiddels zingt Lenferink het lied van Tartuffe ‘Drie oktober is van ons’ van harte mee.

Henri Lenferink noemt zichzelf ongeduldig en zeer rationeel. De geboorte van zijn dochter bracht de emotie in zijn leven. “Dat was echt een keerpunt in mijn leven.”

Tijdens de middelbare school koos hij al voor de richting geschiedenis. Zijn eerste politieke liefde was DS70, omdat de jonge Drees als minister van Verkeer en Waterstaat, een in zijn ogen onnodige weg uit de plannen schrapte na een bezoek aan Almelo. Maar Lenferink werd uiteindelijk lid van de PvdA. En dan kan het snel gaan. “Als je een keer je vinger opsteekt bij een vergadering ben je vrijwilliger en de tweede keer zit je in het lokale partijbestuur.”

Als burgemeester heb je weinig tijd voor een privéleven. Onverwacht bij vrienden langs gaan is er niet bij. “Voor mijn kinderen is het niet altijd leuk dat hun vader burgemeester is.” Een echtscheiding is dan helemaal lastig voor een publiek figuur, maar momenteel is Henri Lenferink zeer gelukkig met zijn Bianca. Later in de uitzending vraagt hij ‘You are the one that I want’ van John Travolta en Olivia Newton-John aan.

De Leidse gemeentepolitiek is niet altijd gemakkelijk. Als burgemeester sta je boven de partijen en Lenferink houdt zich verre van politieke uitspraken. Hij ziet volop kansen en mogelijkheden voor Leiden, in goede samenwerking met de Universiteit van Leiden. Over zijn eigen toekomst doet hij geen uitspraken. “Ik ben nog zeker twee jaar burgemeester in Leiden.” Of hij een derde termijn ambieert of een andere politieke ambitie heeft laat hij wijselijk in het midden.

Dit was de eerste aflevering in een serie gesprekken op de zomers zondagavond onder de noemer Gesprek071.

Leiden Oegstgeest Voorschoten Zoeterwoude


Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@unity.nu

Telefoon Redactie
071 - 5425160

Privacy Policy

×