Lezing ‘Op zoek naar de oosterse bronnen van de Bijbel’

Aanstaande donderdagavond geeft Jan de Hond, conservator Geschiedenis van het Rijksmuseum Amsterdam, een lezing in het Rijksmuseum van Oudheden over de zoektocht naar de bronnen van de Bijbel in het Nabije Oosten in de 19de eeuw. De Hond spreekt over de Bijbelse belangstelling bij Nederlandse reizigers in het Nabije Oosten, en de verwerking van hun reiservaringen in kunst en literatuur met een bijbels thema in de 19de en vroege 20ste eeuw.

In de 19de eeuw raakten steeds meer mensen ervan overtuigd dat de Bijbel niet het letterlijke woord Gods was, maar een boek van mensen uit een specifieke tijd en cultuur, geschreven door en voor oosterlingen. Wilde men de Bijbel beter begrijpen, dan was het zaak die oosterse context beter te leren kennen. Dat kon door archeologisch onderzoek, maar ook door studie van de oosterse culturen uit die tijd.

Dr. Jan de Hond is sinds 2007 conservator van de afdeling Geschiedenis in het Rijksmuseum Amsterdam. In de Tempelzaal waar de lezing wordt gehouden, is ook de fototentoonstelling ‘Graven naar het Bijbelse Sichem’ te zien. Dit is een unieke presentatie van de verloren gewaande foto’s die de Nederlandse hoogleraar Franz Böhl bijna honderd jaar geleden maakte tijdens het archeologische onderzoek naar het Bijbelse Sichem, in Palestina. De negatieven werden onlangs teruggevonden in de archieven van het Rijksmuseum van Oudheden.

De lezing begint om 20.00 uur. De toegangsprijs is €5 per persoon. Meer informatie staat op www.rmo.nl.

Leiden


Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@unity.nu

Telefoon Redactie
071 - 5425160

Privacy Policy

×