Publiek belangrijk bij voorkomen en oplossen van 'Leiden' en 'Boston'

Het risico te overlijden na een ongeluk in huis is nog altijd vele malen groter dan om te komen door een terroristische aanslag, zegt Quirine Eijkman. De terrorisme-expert van de Universiteit Leiden Campus Den Haag denkt dat het pubkliek een steeds belangrijker rol krijgt bij het voorkomen en oplossen van aanslagen. Meer mobieltjes zijn vaker evenementen aan het filmen en dat is belangrijk materiaal voor politie en justitie. Preventief denkt Eijkman dat het publiek belangrijk is, maar ‘we moeten voorkomen dat we een surveillance-staat worden waar iedereen iedereen in de gaten houdt’. Eijkman geeft een compliment aan Burgemeester Lenferink: ‘Hij heeft heel goed de regie-functie genomen zodat niet allerlei mensen verschillende verhalen vertellen – dat was sterk.’ Terrorisme, benadrukt Eijkman, is nog altijd bijzonder uitzonderlijk en publiek moet niet om elk wissewasje naar de politie stappen. ‘We moeten de angst voor terrorisme erkennen, maar de kans dat er iets gebeurt zoals in Boston of Leiden is echt ontzettend klein.’

Audiofragment: Quirine Eijkman vertelt in Nieuws071 welke rol het publiek speelt bij preventie van aanslagen

Leiden


Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@unity.nu

Telefoon Redactie
071 - 5425160

Privacy Policy

×