Jeroen Spijker kan het stripboek Kousboek van harte aanbevelen: 'In een adem uitgelezen'. (Foto: Gerry van Bakel)

Cultuur071 presenteert Jeroen Spijker en De Jossen

Er zaten vandaag ineens heel veel Jossen aan tafel in de studio van Cultuur071. De Hogeschool Leiden biedt aan studenten een minor theater maken aan. In tien weken tijd en toneelvoorstelling in elkaar zetten. De beloning is 15 studiepunten en drie keer een enthousiast publiek. Dat laatste moet komende week nog blijken natuurlijk. Dinsdag, woensdag en donderdag staan de achttien studenten in theater Imperium met De Jossen van Tom Lanoye.
Studiogast was beeldend kunstenaar Jeroen Spijker. Opgegroeid in Soestdijk, leeftijdsgenoot van Willem Alexander en misschien ook daarom maakte hij ooit een borstbeeld van prins Bernhard. Maar hij vereeuwigde ook Ramses Shaffy en de Leidse schilder Jan Steen. Maar dat laatste beeld staat niet in Leiden, maar in Warmond. Jeroen nam naast muziek ook het Kousboek mee, een stripverhaal dat Gabriel Kousbroek schreef over de geschiedenis van zijn ouders en hun vrienden. En waarin Jeroen Spijker ook zelf voorkomt. Aan het eind van de uitzending droeg hij een gedicht voor dat hij samen met stadsdichter Jaap Montagne schreef.

Audiofragment: Cultuur071 van zaterdag 20 april

Diana van den Driessche was afgelopen week al naar een Veenproef geweest, de korte verrassingsvoorstellingen van de Veenfabriek die doen maken naar meer en dat werd nu ook weer bewaarheid. Het publiek werd verwelkomd in een stiltezone. Ssst en laat de muziek over je heen komen. Komende week zijn we er nog meer Veenproeven in Scheltema. In theater Ins Blau wordt dinsdag en woensdag het inmiddels klassieke toneelstuk Nora, het poppenhuis opgevoerd. Regie is van Maren Bjørseth, die vorig jaar afstudeerde aan de regie-opleiding in Amsterdam. Het wordt ook een feest omdat Ins Blau zijn 10.000ste bezoeker verwacht. Dus wees erbij. Kijk voor meer uittips op www.sleutelstad.nl, www.stadspodia.nl en www.leiden.nl.

Morgen in het theatercafé in Scheltema is Sijmen Groot, een stand-up comedian uit Leiden te zien en te horen. In Cultuur071 gaf hij alvast een voorproefje van zijn optreden. Het theatercafé is elke derde zondag van de maand, aanvang om 15.00 uur.
Peter Visser had afgelopen donderdag een huiskamerconcert in zijn eigen huis en dat was goed bevallen. Er komt een herkansing voor eenieder die het heeft gemist. Vandaag is het Record Store Day met optredens in verschillende muziekwinkels in Leiden. Kijk op www.muziekgezien.blogspot.nl voor alle locaties en artiesten. Of volg de tips van Peter Visser op @muziekgezien.
Verder een reportage over de tentoonstelling Mummiekisten van de Amon-priesters in het Rijksmuseum van Oudheden door Gerry van Bakel. Over het restaureren van mummiekisten die 3000 jaar oud zijn. Tot 15 september wordt voor het oog van het publiek gerestaureerd en kun je ook vragen stellen aan bijvoorbeeld Elsbeth Geldhof over wat je allemaal moet doen om mummiekisten te kunnen restaureren.
Volgende week zaterdag is er weer een Cultuur071 van 10.00 tot 12.00 uur op Sleutelstad FM. Stem af op 93.7 FM of 102.4 op de kabel of luister via de livestream op www.sleutelstad.nl.

Leiden Oegstgeest Voorschoten Zoeterwoude


Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@unity.nu

Telefoon Redactie
071 - 5425160

Privacy Policy

×