LiveScience-zaal Naturalis vernieuwd

De zaal LiveScience, de plek waar museumbezoekers met het echte werk van Naturalis kennismaken, is vernieuwd. Nadat in twee jaar tijd 800.000 mollusken zijn gedigitaliseerd, gaan collectiemedewerkers nu aan de slag met 1 miljoen glaspreparaten en 300.000 stenen en fossielen. In de nieuwe theatervoorstelling Garnaalverhaal gaat het publiek mee met de onderzoeker die op het punt staat een nieuwe soort garnaal te ontdekken. Ook is het mogelijk live te zien wat een onderzoeker ziet door een megamicroscoop of een CT-scanner. De populaire dierpreparaties blijven, net als de ScienceTalks met onderzoekers op zondag.

Bepaalde beestjes zoals mijten en luizen, maar ook stukjes van planten en schijfjes steen, zijn zo klein dat ze alleen met een microscoop te bekijken zijn. Daarom zitten ze op een glasplaatje. Naturalis gaat ze in LiveScience fotograferen en de bijbehorende etiketten overtypen waarna alle gegevens in een digitale database worden gezet. Mensen kunnen thuis helpen met het digitaliseren van mijten en luizen in het project Glashelder! via de crowdsourcingsite www.velehanden.nl.

Ook stenen, mineralen en fossielen zoals ammonieten en mammoetbotten uit de geologiecollectie komen in de werkstraat in LiveScience langs. Bezoekers kunnen meekijken en de collectiemedewerkers vragen wat ze graag willen weten.

Ook de succesvolle prepareersessies gaan door. Morgen ligt er een stormvogel op de snijtafel.

Bijna elke zondag krijgt publiek de kans om onderzoekers van Naturalis te spreken bij een ScienceTalk. Zo onthult geoloog Hanco Zwaan op zondag 14 april hoe hij de meest kostbare parels kan herkennen.

In de nieuwe theatervoorstelling Garnaalverhaal gaat het publiek mee op expeditie in de oceaan bij Indonesië. Aan het eind is er een gesprek met de collectiemedewerkers. Garnaalverhaal start in de meivakantie.

Bezoekers van LiveScience kunnen vanuit de zaal meekijken met onderzoekers die geavanceerde apparatuur gebruiken om dieren en planten te bestuderen. Zo gebruikt de onderzoeker van zachte koralen een rasterelektronenmicroscoop die 5000 keer vergroot. Hiermee kan hij de skeletdeeltjes zien, waaraan hij het koraal kan identificeren. Andere onderzoekers kijken met een CT-scanner bijvoorbeeld dwars door een fossiele hyenadrol heen om daarin de botjes te kunnen ontdekken van dieren die de hyena gegeten heeft.

Meer informatie over alle activiteiten staat op www.naturalis.nl

Leiden


Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@unity.nu

Telefoon Redactie
071 - 5425160

Privacy Policy

×