Leiden baalt van detailhandel op Baanderij

Leiden moet met lede ogen aanzien dat buurgemeente Leiderdorp de afspraken schendt die in Holland Rijnlandverband zijn gemaakt over plekken waar detailhandel is toegestaan en waar niet. In die zogeheten ‘Perifere Detailhandelsvisie’ staat dat met name (groot)winkelbedrijven welkom zijn aan de randen van de stedelijke omgeving, terwijl de centra bestemd zijn voor de gewone winkels. De Rijneke Boulevard in Rijnwoude, de Lammenschansweg in Leiden en de Baanderij in Leiderdorp zijn bij uitstek geschikt voor meubelbedrijven, keukenboeren en auto-dealers. De Action en de Xenos hebben er niets te zoeken. Vindt in elk geval de Leidse wethouder Robert Strijk (economische zaken).

Audiofragment: Wethouder Strijk over de nieuwe Nota Fietsroutes en over het toestaan van detailhandel aan de Baanderij door de gemeente Leiderdorp.

Leiderdorp wil aan de Baanderij een uitzondering maken en kreeg een meerderheid binnen Holland Rijnland mee. Strijk moet tandenknarsend toezien hoe niet alleen Leiderdorp de regionale afspraken aan de laars lapt, ook andere gemeenten in de regio willen de vestigingsregels versoepelen. Dat is slecht voor het Leidse centrum. De Baanderij is met een lagere huur en goede bereikbaarheid voor sommige grotere detailhandelsketens interessant.

Strijk is dus tegen, maar kan er weinig tegen doen. De Provincie Zuid-Holland gaat over de vestigingseisen en zou in kunnen grijpen. Maar als het gaat om winkeloppervlaktes tot 1000 m2 mogen gemeenten afwijken van de regels. Strijk wil er bij Leiderdorp op aandringen om zich weer aan de gemaakte afspraken te conformeren. Ondertussen pakt Leiden bedrijven die zich niet aan de vestigingsregels houden keihard aan. Zo moest een grote fietsenzaak aan de Lammenschansweg de deuren sluiten, omdat detailhandel op die plek niet is toegestaan.

Leiden


Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@unity.nu

Telefoon Redactie
071 - 5425160

Privacy Policy

×