Remco Breuker: 'We moeten Noord-Korea heel serieus nemen'

De Leidse hoogleraar Koreanistiek Remco Breuker volgt de Koreaanse spanningen op de voet en die spanningen zijn ‘zeer serieus te nemen’. Noord-Korea wil vooral erkenning als atoommacht en ‘dat lijkt mij een erg slecht idee’, aldus de hoogleraar. De spanningen zijn de laatste dagen opgelopen na Amerikaanse militaire oefeningen waarbij een bommenwerper over Zuid-Korea vloog, het opstarten van een kerncentrale in Noord-Korea en het afsluiten van de vrijhandelszone Kaesong aan de grens door Noord-Korea. Honderden Zuid-Koreanen die daar op Noord-Koreaans grondgebied werken, zitten vast. Toch is Noord-Korea niet de enige agressor, zegt Breuker. ‘Wat Noord-Korea heeft laten zien, daar lusten de honden geen brood van. Maar Amerika heeft hier ook een aandeel in. We moeten vooral kijken naar Zuid-Korea; die zijn een stuk verstandiger in hun reacties dan Amerika.’ De Zuid-Koreanen willen gesprekken en onderhandelingen met het buurland, een ‘opening die Amerika niet biedt’.

Leiden


Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@unity.nu

Telefoon Redactie
071 - 5425160

Privacy Policy

×