De brutale meeuwen Bertje, Bartje en Brutus geven de campagne kleur (foto: Gerry van Bakel)

Nieuwe campagne tegen meeuwenoverlast: ga voor geel

Bertje, Bartje en Brutus zijn drie brutale meeuwen. Zij worden de komende maanden ingezet om de inwoners van de Leidse binnenstad te wijzen op een simpele remedie tegen meeuwenoverlast. Gebruik de gele vuilniszak. Leiden ligt dichtbij zee en meeuwen horen daar bij, vindt ook centrummanager Erwin Roodhart. Maar een binnenstad vol met afval dan weer niet. De gewone vuilniszakken zijn gemakkelijk open te scheuren door meeuwen en andere vogels op zoek naar eten. Gevolg: op de dag dat de vuilniswagen door de straat rijdt, lijkt het wel op een vuilnisbelt. De gele vuilniszakken zijn dikker en daarom beter bestand tegen de scherpe snavels.

Audiofragment: De gemeente Leiden zet een slotoffensief in tegen de meeuwenoverlast in de binnenstad en gaat nog een jaar campagne voeren voor de gele vuilniszak

Vorig jaar sloot de gemeente Leiden een convenant met een aantal supermarkten in de binnenstad. Zij verkopen de gele zakken zonder winstmarge en de gemeente geeft subsidie om de verkoopprijs aanvaardbaar te houden voor de consument. Eind 2013 begint de gemeente met de aanleg van ondergrondse vuilniscontainers, dan hoeft er op den duur helemaal geen vuilniszak meer op straat te staan. Maar voor het zover is, is het advies van milieuwethouder Frank de Wit: ga voor geel. Aan de deelnemende winkeliers reikte hij oorkondes en certificaten uit voor Maatschappelijk Betrokken Ondernemers.
De komende maanden zullen de borden, reclamezuilen en posters met de Bertje, Bartje en Brutus verschijnen in abri’s en in de winkels. Wie gele vuilniszakken koopt, kan zijn kassabon inleveren bij de betreffende supermarkt en maakt kans op een winkelmand met boodschappen en er komen sleutelhangers van Bert, Bart en Brutus.

Leiden


Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@unity.nu

Telefoon Redactie
071 - 5425160

Privacy Policy

×