Drie generaties Vergunst achter de kraam. De familie heeft zich inmiddels verzekerd van de steun van de Leidse VVD-fractie. Raadslid Margreet van Wijk wil de kwestie binnenkort aan de orde stellen in de gemeenteraad. (Foto: Chris de Waard).

Wafelbakker weg voor vrij zicht op water

Wafelbakker Tony Vergunst verliest zijn standplaats op de Hoogstraat in Leiden, zodra hij zijn vergunning overschrijft op naam van zoon Ron. Tenminste, als het aan de gemeente ligt. In de jaren negentig tekende de gemeente al een convenant met de Leidse afdeling van de Vereniging voor Ambulante Handel. Toen werd afgesproken dat de Hoogstraat in de toekomst geen marktgebied meer zou zijn. De ‘Blauwe Tram’ verdween en voor de paar overgebleven kramen werd een uitsterfbeleid afgesproken.

Audiofragment: Vandaag zamelde Vergunst handtekeningen in op de markt. Binnenkort worden ze aangeboden aan marktwethouder Strijk.

De laatste jaren stond alleen Vergunst er nog met zijn stroopwafelkraam. Inmiddels al 53 jaar. Nu Tony Vergunst 72 is, wil hij het rustiger aan gaan doen en de vergunning overdoen aan zoon Ron. En dat mag dus niet van de gemeente, die de vergunning nu wil intrekken. Mogelijk komt de gemeenteraad nu terug op dat besluit. De VVD wil in elk geval een uitzondering maken voor Vergunst.

Vandaag zamelde Vergunst honderden handtekeningen in bij zijn stroopwafelkraam. Ook een oproep op Facebook leverde al bijna 800 sympathiebetuigingen op.

De laatste kraam verdween in 2003 van de Hoogstraat. Dat was de loempiakraam van de familie Fu. Eerder kocht de gemeente ook al een friettent en een pindakraam uit.

Leiden


Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@unity.nu

Telefoon Redactie
071 - 5425160

Privacy Policy

×