Foto: PR.

Huygensjaar ook in Leiden

Eind april opent het Huygensjaar 2013. Tot en met oktober staan in het hele land veel activiteiten rondom Constantijn en Christiaan Huygens gepland. Er zijn tentoonstellingen, lezingen, kinderworkshops en concerten. Ook de bibliotheken van de Universiteit Leiden en Museum Boerhaave hebben diverse activiteiten gepland. Op 23 mei opent de Universiteitsbibliotheek met de tentoonstelling Huygens in Leiden.

Constantijn en Christiaan Huygens studeerden in Leiden aan de universiteit. Een groot deel van hun brieven en manuscripten bevindt zich in de Universiteitsbibliotheek. Ook hielden Leidse onderzoekers zich uitvoerig bezig met de Huygensfamilie. De originele stukken zijn op de tentoonstelling te bewonderen.

Op 30 mei start in Museum Boerhaave de kindertentoonstelling Vindingrijk, over de uitvindingen van Christiaan Huygens. In een zaal vol met spellen kunnen kinderen zelf de uitvindingen uitproberen en herontdekken. Er zijn een mega-knikkerbaan, een toverlantaarn, een tandwielenwand en een ruimteraket vol verhalen. In de historische museumcollectie staan de originele uitvindingen van Christiaan Huygens, zoals de eerste slingerklok, zijn planetarium en zelfgeslepen lenzen.

De universiteitsBibliotheek en Museum Boerhaave organiseren in juni een lezingenreeks over Constantijn en Christiaan Huygens. Op vier woensdagavonden vertellen topwetenschappers over de veelzijdigheid van vader en zoon Huygens. Hun uitvindingen en bevindingen met betrekking tot de muziek, de microscoop, de telescoop en de natuurkunde komen uitgebreid aan bod. Aan het einde van de lezing worden originele stukken uit de historische collectie getoond.

Vader Constantijn en zoon Christiaan hebben hun stempel gedrukt op de Nederlandse geschiedenis. Als dichter en als secretaris van de Prinsen van Oranje bevond Constantijn Huygens zich in het culturele en politieke hart van de Republiek. Zijn geniale zoon Christiaan ontwikkelde zich tot één van de grootste wetenschappers die Nederland ooit heeft gekend. Meer over het Huygensjaar staat op www.huygensjaar2013.nl.

Leiden


Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@unity.nu

Telefoon Redactie
071 - 5425160

Privacy Policy

×