Pieter Hiemstra (LUMC): 'Maak schoolpleinen rookvrij'

Roken bij jongeren is een groot probleem. Op 12-jarige leeftijd rookt ongeveer 15 procent van de jongeren. Dat percentage loopt op 15 jarige leeftijd al op richting de 40 procent; tweevijfde van de jongeren in die leeftijdscategorie rookt. Vanaf 1 januari 2014 gaat de leeftijd waarop je tabak mag kopen dan ook omhoog: van 16 naar 18 jaar. En als die minimumleeftijd waarop jongeren tabak mogen kopen omhoog gaat, dan is het vreemd, vindt Pieter Hiemstra, hoogleraar Celbiologie en Immunologie aan het LUMC, dat jongeren dan nog wel op het schoolplein mogen roken. ‘Het is voor jongeren heel moeilijk om de sociale druk om te roken, te weerstaan.’ Het groepje stoere jongens en meiden dat bij de rookplek samenklit, heeft op veel andere jongeren een grote aantrekkingskracht. Je moet roken om erbij te horen. Als de tabaksindustrie dan ook nog smaakjes in de sigaretten stopt om roken ‘lekker’ te maken, dan is volgens Hiemstra al snel de verleiding te groot. Rokende docenten (voorbeeldfunctie) en meer geld (bijbaantjes) doen volgens Hiemstra de rest. Vandaar zijn pleidooi om zo snel mogelijk de schoolpleinen in Leiden rookvrij te maken.

Leiden


Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@unity.nu

Telefoon Redactie
071 - 5425160

Privacy Policy

×