Het pand van de Kamer van Koophandel wordt gesloopt. Dat lot is ook de andere panden in het zogenaamde Rijnsburgerblok beschoren. Over een jaar of twee hoopt de gemeente met de herontwikkeling te beginnen. (Foto: Chris de Waard).

Balkon Kamer van Koophandel gered van sloop

Het reliëfbalkon van het gebouw van de Kamer van Koophandel bij Leiden Centraal wordt waarschijnlijk gered van de slopershamer. Gisteravond bleek dat de hele gemeenteraad achter de aankoop van het gebouw staat. Op verzoek van GroenLinks-raadslid Walter van Peijpe gaat wethouder Van Woensel wel zijn best doen om het balkon een nieuwe bestemming te geven. Dat mag ook elders in de stad zijn. Het balkon is volgens Van Peijpe bijzonder omdat zo’n reliëf een typisch voorbeeld is van een versiering zoals die op gebouwen werden aangebracht in de periode van de wederopbouw.

Audiofragment: Walter van Peijpe en Pieter van Woensel over het bijzondere balkon van de Kamer van Koophandel.

Leiden koopt het pand voor circa 3,3 miljoen. De komende periode wordt het nog verhuurd aan de huidige gebruikers. Daarna gaat het pand tegen de grond om plaats te maken voor het zogenaamde ‘Rijnsburgerblok’. Dat is de eerste fase van de herontwikkeling van het stationsgebied. De gemeente onderhandelt nog met de Rabobank over de aankoop van het bankgebouw. Ook dat pand moet wijken voor de nieuwbouw.

Leiden


Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@unity.nu

Telefoon Redactie
071 - 5425160

Privacy Policy

×