Een bijzondere Indonesië verzameling bij Volkenkunde

Bij Rijksmuseum Volkenkunde is binnenkort een bijzondere verzameling te bewonderen. Deze verzameling bestaat uit voorwerpen afkomstig uit het legaat van verzamelaar Frits Liefkes, die zijn levenswerk in 2010 aan het museum naliet. Tijdens zijn leven realiseerde Frits Liefkes een fabelachtige collectie van 1000 kunstvoorwerpen uit alle uithoeken van de Indonesische archipel. Veel goud: sieraden en wapens maar ook fraaie textielen en meubilair.

Het mooiste uit zijn nalatenschap wordt van 9 mei tot en met 21 juli tentoongesteld in de expositie EEN HUIS VOL INDONESIE: een exclusief  inkijkje in het levenswerk van een bezielde verzamelaar. Aan de hand van verschillende thema’s als `versiering van mensen’, `decoratie van ruimtes’, `religie &ritueel’ en `de verzamelaar Liefkes’ krijgen bezoekers een goed beeld van de rijkdom en gevarieerdheid van de verzameling van Frits Liefkes (conservator Rijksmuseum Amsterdam) en zijn partner, antiquair, wijlen Cor Weegenaar.

Een passie voor schoonheid en diep respect voor verfijnd vakmanschap vormden de uitgangspunten van de verzameling. De totale Liefkescollectie is zeer gevarieerd. De oudste voorwerpen dateren uit de periode van de tiende tot de veertiende eeuw, de tijd van de Hindoe-Javaanse rijken en de collectie bestrijkt het hele eilandenrijk, van Aceh tot Papua.

Leiden


Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@unity.nu

Telefoon Redactie
071 - 5425160

Privacy Policy

×