‘Leids Adres van 1863’ herdacht in Museum De Lakenhal

Bas Maasen van De Veenfabriek opende gistermiddag de bijzondere herdenking van ‘het Leids Adres van 1863’ in Museum De Lakenhal. 150jaar geleden stelde schrijver J.J. Cremer in zijn novelle ‘Bede, doch niet om geld’ het leven van fabriekskinderen aan de orde. De omstandigheden van deze kinderen, die in de Leidse industrie werkten, waren erbarmelijk. Opmerkelijk genoeg richtten de Leidse fabrikanten zich tot de koning per brief met het verzoek om werktijden en onderwijs voor kinderen wettelijk te regelen. Op 17 maart 1863 kwam dit ‘voortvarend adres’ tot stand. Het was een interessante middag in het museum met diverse sprekers. (Foto’s: J.P.Kranenburg.)

Leiden


Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@unity.nu

Telefoon Redactie
071 - 5425160

Privacy Policy

×