Zes Leidse scholen zijn nu monument

Vandaag heeft wethouder Jan-Jaap de Haan (Cultuur) het 2800ste monumentschildje bevestigd aan de gevel van de Leidse Houtschool aan de Adriaan Pauwstraat. De Leidse Houtschool is aangewezen als het 2800-ste monument van Leiden. Naast de Leidse Houtschool zijn ook de volgende schoolgebouwen ingeschreven in het gemeentelijke monumentenregister: de voormalige Bewaarschool in Atjehstraat (nu kinderdagverblijf Sindbad), de voormalige Openbare Lagere School aan de Driftstraat 77 – Madoerastraat 22 en de voormalige Heilige Barbaraschool aan de Lorentzkade waar nu de schoolbegeleidingsdienst Rijnmond en de Stichting Peuterspeelzalen Leiden in gevestigd is. De schoolgebouwen aan de Middelstegracht 5-7 en de Vliet 8 zijn omgebouwd tot huizen en hebben ook de monumentstatus gekregen.

De aanwijzing volgt na een inventarisatie van de gemeentelijke monumentencommissie onder de Leidse schoolgebouwen. De gemeente wil daarmee voorkomen dat schoolgebouwen met monumentale waarde onder de slopershamer komen als ze geen onderwijsbestemming meer hebben. Wethouder De Haan: “Het is belangrijk voor een monumentenstad als Leiden om te inventariseren of oude gebouwen geschikt zijn voor nieuwe doeleinden. Schoolgebouwen worden vaak gesloopt als ze niet meer gebruikt worden, maar deze monumenten zijn mooie voorbeelden van hoe ze hergebruikt kunnen worden.”

In 2009 heeft Monumenten & Archeologie van de gemeente een inventarisatie laten maken van schoolgebouwen in Leiden. Hierin is de geschiedenis van de Leidse scholenbouw in de afgelopen twee eeuwen nader bestudeerd. Die inventarisatie is voor de Monumentenselectiecommissie aanleiding geweest om deze zes scholen voor te dragen als monument. De verwachting is dat in de zomer meer scholen de status van beschermd gemeentelijk monument krijgen.

De inventarisatie van de Leidse scholenbouw in de afgelopen twee eeuwen getiteld De School: “Een sieraad der gemeente”, deel 1: 1800-1940 en deel 2: 1945-1965 is te vinden op www.erfgoedleiden.nl

Dit jaar bestaat de Monumentenwet 50 jaar (1961-2011). Daarom is Leiden dit jaar 50 jaar monumentenstad. Alle activiteiten in het kader van Leiden 50 jaar monumentenstad, zoals de aanwijzing van monumenten, zijn te vinden op: www.leiden.nl/monumentenstad.

Leiden


Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@unity.nu

Telefoon Redactie
071 - 5425160

Privacy Policy

×