Het 'Gordon' masker dat in 1996 in Roomburg werd opgegraven is een tastbaar bewijs van de Romeinse aanwezigheid in de Leidse regio. (Foto: RMO).

Limes genomineerd voor Werelderfgoedlijst

De Romeinse rijksgrens Limes, die in ons land globaal van Katwijk naar de Duitse grens loopt, is door een speciale commissie op de zogenaamde Voorlopige Lijst gezet. Elf Nederlandse erfgoederen zijn zodanig uitzonderlijk en universeel van waarde, dat ze een plaats verdienen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Dat heeft het kabinet vandaag bekend gemaakt. De lijst speelt een belangrijke rol in het Werelderfgoedbeleid in Nederland voor de komende tien jaar. In Leiden loopt de Limes door Roomburg. Daar werd in 1996 bij archeologische opgravingen het zogenaamde ‘Gordon’ masker gevonden. Het ruitermasker uit de Romeinse tijd kreeg die bijnaam vanwege de gelijkenis met de zanger.

Het is nog niet helemaal zeker dat de overheid de Limes ook echt bij UNESCO voordraagt voor de Werelderfgoedlijst. Naast de Limes zijn nog 10 andere Nederlandse erfgoederen op de voorlopige lijst gezet. Het gaat om het Bonaire Marine Park, het Eise Eisinga Planetarium in Franeker, de nederzettingen Veenhuizen, Frederiksoord en Wilhelminaoord van de Koloniën van Weldadigheid in Drenthe, de Nieuwe Hollandse Waterlinie, de Noordoostpolder, het Plantagesysteem West Curaçao, het Sanatorium Zonnestraal in Hilversum, het Teylers gebouw in Haarlem, de Van Nellefabriek in Rotterdam en het eiland Saba.

De komende jaren worden als eerste drie de Van Nellefabriek, het Teylers Gebouw en het plantagesysteem West Curaçao voorgedragen. Tot nu toe staan er negen erfgoederen uit Nederland en Curaçao op de Werelderfgoedlijst. Als laatste zijn het natuurgebied de Waddenzee en de Amsterdamse grachtengordel opgenomen.

Cultuur Leiden Regio Limes Unesco


Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@unity.nu

Telefoon Redactie
071 - 5425160

Privacy Policy

×