Al vele jaren leeft vastgoed-ondernemer Jan Verbaan in onmin met de gemeente Leiden. De strijd gaat steevast over allerlei bouwwensen van Verbaan die volgens de gemeente geen doorgang kunnen vinden. Achtereenvolgende colleges van b&w hebben zonder succes geprobeerd om met Verbaan 'on speaking terms' te komen, hetgeen inmiddels het vermoeden doet rijzen dat niet alle wensen van de in Spanje wonende Leidenaar even reëel zijn.

Gemeente gaat illegale spandoeken aanpakken

Wie een spandoek op wil hangen langs de openbare weg moet daarvoor een vergunning aanvragen. Doe je dat niet, dan is zo’n spandoek illegaal.

Bang voor een boete of andere sancties van de gemeente hoef je echter niet zomaar te zijn. Het aanpakken van illegale spandoeken staat laag op het prioriteitenlijstje bij de lokale handhavers. Er wordt niet zomaar capaciteit voor vrijgemaakt, zo bleek uit de antwoorden van VVD-wethouder Pieter van Woensel op de vragen die GroenLinks-raadslid Walter van Peijpe afgelopen avond stelde naar aanleiding van een illegaal reclamedoek bij de Zijlpoort en een tweede spandoek dat de Leidse ondernemer Jan Verbaan als pesterijtje heeft opgehangen bij zijn ‘gat’ op de hoek van de Hoge Rijndijk en de Zoeterwoudsesingel.

Volgens Van Woensel komt actieve handhaving pas in beeld als er klachten zijn en dat was hier niet het geval. De PvdA-raadsleden Van Ette en Keereweer dienden daarop staande de vergadering een klacht in, waarop Van Woensel toezegde de gemeentelijke opsporingsambtenaren alsnog direct aan het werk te zetten. Bij de Zijlpoort was de gemeente dat volgens CDA-wethouder De Haan toch al van plan, omdat de poort een monument is. Door het spandoek wordt afbreuk gedaan aan die monumentale waarde.

Het reclamedoek bij de Zijlpoort moet weg. Het doet afbreuk aan het monument, zo vindt de gemeente. Ook is er geen vergunning voor aangevraagd. (Foto: Chris de Waard).

De teksten op spandoeken vormen op zich geen aanleiding om sneller in te grijpen, aldus wethouder Van Woensel. Ook niet als de eigenaar van dat spandoek Jan Verbaan heet en de tekst het gemeentebestuur ervan beticht onbetrouwbaar te zijn.

Leiden Jan Verbaan


Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@unity.nu

Telefoon Redactie
071 - 5425160

Privacy Policy

×