Lucas van Leyden en de Renaissance

Museum De Lakenhal presenteert in samenwerking met het Rijksmuseum de tentoonstelling Lucas van Leyden en de Renaissance. Voor het eerst wordt de belangrijkste kunstenaar van de renaissance in de Noordelijke Nederlanden getoond in de context van zijn tijdgenoten. Van 20 maart tot 27 juni 2011 kunnen bezoekers van de Lakenhal kijken naar meer dan 250 werken die afkomstig zijn uit Nederlandse en buitenlandse musea als het Louvre, British Museum en Metropolitan Museum. Een deel daarvan is niet eerder te zien geweest in Nederland. De tentoonstelling met grafiek, tekeningen en schilderijen, waaronder een groot aantal altaarstukken, richt zich op de belangrijke positie van Lucas  van Leyden binnen de renaissance in de Noordelijke Nederlanden. Er zijn werken van internationaal bekende kunstenaars als de schilder en graficus Albrecht Dürer uit Duitsland, de landschapsschilder Joachim Patinir uit Antwerpen en de Italiaanse graficus Marcantonio Raimondi. De drie beroemde altaarstukken van Lucas (Laatste Oordeel, Dans om het gouden kalf en Christus geneest de blinde van Jericho) worden voor het eerst weer samen getoond. Ook zijn er indrukwekkende drieluiken van de Leidse schilders Aertgen van Leyden en Cornelis Engebrechtsz. Bijzondere aandacht krijgen de gebrandschilderde ruitjes die rond 1500 in grote hoeveelheden werden geproduceerd. Manuscripten uit Leidse kloosters als getijdenboeken, en drie Leidse Koorboeken uit de zestiende eeuw maken de expositie af. 

Op 19 maart zal de koningin de tentoonstelling openen.

Cultuur Leiden


Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@unity.nu

Telefoon Redactie
071 - 5425160

Privacy Policy

×