Gemeente verwacht fors lagere opbrengst vrijplaats-panden

Op dit moment laat de gemeente Leiden een hertaxatie uitvoeren naar de waarde van de panden aan het Vrouwenkerkhof en de Dolhuissteeg. Het is  de bedoeling dat de serie pandjes tegen een marktconform tarief worden verkocht aan de voormalige Vrijplaats Koppenhinksteeg. Eerder werden ze getaxeerd op 541.000 euro, maar inmiddels hebben ze een momumentenstatus gekregen en is er een restauratieplicht. Dat drukt de prijs. Wethouder Van Woensel (VVD)  rekent dit keer dan ook op een fors lagere waardebepaling.

Onlangs kreeg de gemeente ook spontaan de eerdere vraagprijs geboden voor de panden. De monmentenstatus was er toen nog net niet, maar Van Woensel denkt dat de potentiële koper desondanks geïnteresseerd blijft: “Het is nu eenmaal een prachtige plek in de stad”. Van wie het bod komt, wil hij niet zeggen.

Waarschijnlijk wordt de nieuwe waarde nog deze maand bekend. Dan wordt duidelijk voor welk bedrag de vrijplaats de panden kan kopen. De gemeenteraad besloot eerder dat een marktconform tarief moet worden betaald, de panden gerenoveerd moeten worden en er slechts ondersteunende horeca wordt toegestaan. Ook krijgt de gemeente het recht om de panden terug te kopen, als de vrijplaats er ooit vanaf wil.

Leiden Linkse Kerk


Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@unity.nu

Telefoon Redactie
071 - 5425160

Privacy Policy

×