Raad stemt in met Aalmarktplannen

Leiden gaat  na zo’n 25 jaar eindelijk echt van start met de Aalmarktplannen. De gemeenteraad is akkoord met het stedenbouwkundig plan voor de herontwikkeling van het Aalmarktgebied waar zo’n 10.000 m2 extra winkelruimte wordt gerealiseerd. Alleen de SP zet nog vraagtekens bij het plan. Voor fractievoorzitter Antoine Teeuwen van die partij heeft het plan vrij weinig prioriteit in deze tijd van bezuinigingen. In het plan zijn ook enkele grote winkelpanden opgenomen. daaraan heeft Leiden een groot tekort. Modezaken moeten de trekker van het nieuwe monumentale winkelgebied worden. De vestiging van McGregor, Gaastra en Suit Supply in de voormalige Aalmarktschool is al zeker. Andere gewenste namen zijn bijvoorbeeld Zara en The Sting.

Bij de herinrichting van het gebied wordt ook de Waaghoofdbrug verlegd. Hierdoor sluit deze niet meer aan op de Mandemakersteeg, waardoor de fietsers naar verwachting een andere route zullen gaan kiezen. Op verzoek van de PvdA en de ChristenUnie komt er een onderzoek naar die fietsstromen. Daarbij wordt onder meer gezocht naar fietsroutes die niet door het nieuwe winkelgebied gaan. Fietsers zijn daar ongewenst.

Hoe het nieuwe winkelcentrum straks gaat heten is nog niet duidelijk. Verschillende partijen voelen wel iets voor een prijsvraag, maar wethouder Van Woensel wil dat de ontwikkelaar het laatste woord houdt: “Die moet het tenslotte in de markt zetten.”

Naast het stedenbouwkundig plan worden ook het voorontwerp bestemmingsplan en een beeldkwaliteitsplan ter inzage gelegd. Binnenkort organiseert de gemeente een informatieavond waar de plannen worden gepresenteerd.

Leiden Aalmarktproject


Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@unity.nu

Telefoon Redactie
071 - 5425160

Privacy Policy

×