Leiden kan starten met lekken

Leiden is vandaag toegevoegd aan het overzicht van gemeenten waarover gelekt kan worden via de Nederlandse variant van Wikileaks: OpenNu.nl. Via de site kunnen klokkenluiders anoniem misstanden melden en deze onderbouwen met (vertrouwelijke) documenten. De site is een initiatief van SP-er Michel Spekkers uit Breda die in zoveel mogelijk gemeenten met zijn site actief wil worden. De afgelopen periode was er veel kritiek op met name de beveiliging van OpenNu. Daardoor zou de site de anonimiteit van de klokkenluiders niet kunnen garanderen. Volgens Spekkers zijn die problemen inmiddels verleden tijd. Wel geeft hij via de site tips om geheime stukken anoniem up te loaden. Bijvoorbeeld door het gebruik van een tijdelijk e-mailadres.

Als de site vertrouwelijke stukken krijgt toegespeeld, worden deze geanonimiseerd aan lokale journalisten beschikbaar gesteld. Als die op basis van de stukken inderdaad misstanden aan het licht kunnen stellen, worden ook die onderliggende stukken openbaar gemaakt om zo als onderbouwing te dienen.

Leiden


Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@unity.nu

Telefoon Redactie
071 - 5425160

Privacy Policy

×