Er moest een kanonschot aan te pas komen, maar toen gaven de bouwvakkers zich rap over. De sleutels van de Burcht zijn weer in handen van de stad (Foto's: Chris de Waard/Video: ILoveLeiden).

Leidenaren 'heroveren' Burcht na onzichtbare restauratie

“Bouwvakkers! Jullie krijgen nog één waarschuwing! Geef de Leidenaren de Burcht terug, anders moeten we geweld gebruiken!” Met een compagnie die zo uit het jaar 1200 kon zijn weggelopen, een heus kanon en honderden Leidenaren als backup lukte het monumenten-wethouder Jan-Jaap de Haan gistermiddag uiteindelijk om de bouwvakkers die de Leidse Burcht hebben gerestaureerd tot overgave te dwingen en de sleutels van de Burcht terug te geven. Met het spektakel werd de afronding van de onzichtbare restauratie van de oudste bebouwing van Leiden gevierd. Scheuren zijn hersteld, kapotte stenen vervangen en de afwatering is verbeterd. Zo hoopt de gemeente dat de achthonderd jaar oude Burcht er weer honderden jaren tegenaan kan en ook weer honderdduizenden toeristen kan ontvangen die afkomen op de oudste Burcht van Nederland.

Wie de Burcht binnenloopt, ziet op het eerste gezicht niets van de restauratiewerkzaamheden die in totaal zo’n 850.000 euro hebben gekost. “Het is een onzichtbare restauratie,” legt wethouder De Haan uit: “Scheuren zijn hersteld en ook zijn er veel kapotte stenen vervangen. Ook het voegwerk werd aangepakt. Daarbij is zoveel mogelijk gebruik gemaakt van het oorspronkelijke bouwmateriaal.” De oplettende bezoeker ziet hooguit dat de nieuwe dekstenen bij veel schietgaten wat lichter van kleur zijn dan de rest van het metselwerk, maar ook dat verschil is binnen enkele jaren verdwenen. Het meest in het oog springend is de ‘kraag’ die de kantelen hebben gekregen. Daardoor loopt regenwater niet meer direct langs de muur naar beneden.

Om de afronding van de werkzaamheden te vieren, waren er in de Burcht de hele middag activiteiten. Zo werden de nissen bezet door ambachtslieden van weleer zoals een hoefsmid en een leerlooier. Aan de voet van de Burchtheuvel gaven ridders demonstraties van man-tegen-mangevechten in harnas. De sneeuw zorgde voor een extra attractie. Met sleetjes, opblaasbootjes en alles wat glijden kon, vlogen kinderen de hele middag de heuvel af.

Leiden


Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@unity.nu

Telefoon Redactie
071 - 5425160

Privacy Policy

×