Unieke vondst uit Leidens Gouden eeuw

In een statig herenhuis aan de Hooglandse Kerkgracht is een unieke vondst gedaan. Het gaat om de resten van een leemstucplafond uit het begin van de 17e eeuw. Die eeuw wordt ook wel Leidens Gouden eeuw genoemd, omdat de Sleutelstad in die tijd flink groeide en de bewoners steeds rijker werden. In herenhuizen werd één kamer soms extra statig ingericht, zodat er kunstschatten getoond konden worden. Om de ouderwetse, houten plafonds te verbergen werd dan leemstuc gebruikt. In Nederland worden maar weinig leemstucplafonds teruggevonden. Voor Leiden is dit de tweede keer dat er een dergelijk plafond in een herenhuis is aangetroffen. In beide huizen bevindt het zich op de eerste etage in de achterkamer met uitzicht op de tuin. De resten die nu gevonden zijn, komen waarschijnlijk uit 1623. De vondst is voor de Leidse historici zeer interessant, omdat het hen meer vertelt over de rijke geschiedenis van Leiden.

Leiden


Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@unity.nu

Telefoon Redactie
071 - 5425160

Privacy Policy

×