Sneeuwen doet het in Leiden waarschijnlijk pas vanaf vandaag. De gemeente denkt voor de komende winter op alles voorbereid te zijn. (Archieffoto: Chris de Waard).

Leiden klaar voor de winter

Afgelopen winter kwam het leven in grote delen van Nederland om de haverklap tot stilstand. De wegen waren door de enorme sneeuwval vaak slecht begaanbaar, de treinen reden met mondjesmaat en er was een groot tekort aan strooizout. Ook in Leiden kon de gemeente Leiden alleen met de grootste moeite de (doorgaande) wegen goed begaanbaar houden. Deze week komen de eerste nachten met vorst er weer aan. De gladheidsbestrijding bij de gemeente Leiden is dit jaar goed op het winterse weer voorbereid, aldus Ron Tijsterman van de afdelng Stedelijk Beheer: “Het probleem vorig jaar was de sneeuwval, want tegen sneeuw valt niet op te strooien. Schuiven en borstelen is dan het meest effectief, maar dat veel meer tijd. Daardoor kon het langer duren voordat alle wegen weer goed begaanbaar waren.”

Volgens zijn collega Piet van Vegten was vooral de sneeuw op de fietspaden vorig jaar een probleem: “Als sneeuw op de autoweg valt, wordt het in combinatie met strooizout door de auto’s kapot gereden. Hierdoor smelt de sneeuw. Fietsers hebben niet zulke grote banden als auto’s, waardoor de sneeuw niet goed kapot gereden wordt. Op fietspaden blijft de sneeuw dan liggen of verandert in een soort brei die de fietspaden nog gevaarlijker maakt. Dit jaar pakken we het anders aan. Als er sneeuw valt gaan we de fietspaden borstelen, zodat ze veilig en goed begaanbaar blijven.”

Voor de komende koude periode kan Leiden beschikken over een tot aan de nok toe gevulde zoutloods. Ook zijn alle strooiwagens nagekeken en klaar voor het winterse weer. Volgens wethouder Frank de Wit (D66, Milieu) hebben de inwoners van Leiden ook een eigen verantwoordelijkheid bij gladheid: “Mensen moeten het weer ook zelf goed in de gaten houden. Wij doen er alles aan om de wegen veilig te houden, maar wees voorzichtig als er wordt gewaarschuwd voor gladheid.” Als er ook dit jaar weer veel sneeuw valt, roept hij de inwoners van Leiden op om in elk geval de eigen stoep sneeuwvrij te houden.

Voor meer informatie of klachten over de gladheidsbestrijding kan iedereen terecht bij het servicepunt Woonomgeving via tel. (071) 5165501.

Leiden


Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@unity.nu

Telefoon Redactie
071 - 5425160

Privacy Policy

×