Lenferink verdedigt invoering slecht computersysteem politie

Een belangrijk rapport dat waarschuwde voor de invoering van een slecht systeem dat alle computersystemen van de 26 politiekorpsen in Nederland aan elkaar koppelt is in de la blijven liggen. Dat zei burgemeester Henri Lenferink zaterdag in het televisieprogramma EénVandaag in zijn rol van korpsbeheerder van het korps Hollands-Midden. Over het debacle rond de invoering van het ict-systeem wordt maandag een spoeddebat gehouden in de Tweede Kamer.

Hoewel de hoofdcommissarissen het rapport kenden, ging het project gewoon door. Tonnen en heel, heel, heel veel mensuren verder functioneert het systeem nog steeds ver onder de maat. “Als ik dit geweten had dan had ik aan de noodrem getrokken,” aldus Lenferink die – toen het besluit tot invoering werd genomen – voorzitter was van de regieraad ict, waarin politie, justitie, ministeries en burgemeesters vertegenwoordigd waren.

Het project ging door, ondanks het negatieve rapport dat oordeelde dat het systeem als geheel van zeer lage kwaliteit is en bovendien slecht te onderhouden. Gevolg was een forse toename van de werkdruk voor de politie en het zoekraken van gegevens. “De politie zette zodoende een systeem in werking terwijl alle seinen op rood stonden en zonder dat de verantwoordelijke bestuurders van alle gevaren op de hoogte waren,” zo concludeert EénVandaag.

Destijds was er de keuze tussen het aan elkaar knopen van bestaande systemen of het ontwikkelen van één nieuwe nationaal politiesysteem. Gekozen werd voor de eerste optie omdat alleen al het woord ‘nationale politie’ toen zowel politiek als binnen de politie-organisatie zelf onbespreekbaar was.

Maandag komt de Tweede Kamer in spoeddebat bijeen om over de kwestie te spreken. Dan moet minister Opstelten uitleg geven. Dat is pikant, want Opstelten was destijds, als burgemeester van Rotterdam, bestuurlijk mede-verantwoordelijk voor de invoering. Als minister moet hij nu dus een oordeel geven over zijn eigen optreden in een eerdere functie.

Overigens ontstonden de problemen volgens Lenferink niet alleen door de slechte werking van het computersysteem. “Korpsen hebben ook vaak niet alle gegevens ingevoerd die ze hadden moeten invoeren. Ook dat heeft voor problemen gezorgd.”

Leiden


Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@unity.nu

Telefoon Redactie
071 - 5425160

Privacy Policy

×