Donderdagmiddag presenteerde het bestuur van de 3 October Vereeniging het lustrumprogramma voor 2011. De vereniging bestaat dan 125 jaar en dat wordt grootser dan ooit gevierd. (Foto's: Emile van Aelst).

Grote lustrumviering 3 oktober 2011

Op 13 mei 1886 werd de 3 October Vereeniging officieel opgericht en dus bestaat de organisator van Leidens ontzet in 2011 precies 125 jaar. Een lustrum dat niet ongemerkt voorbij zal gaan. Door het jaar heen vinden allerlei acitivteiten plaats in het kader van dat lustrum en ook de 3 oktoberviering zelf is veel uitgebreider dan normaal. Op 16 januari wordt een speciale 3 oktober postzegel gepresenteerd, op 13 mei het lustrumlied. Ook op 13 mei; een verjaardagsfeest in de Hooglandse Kerk waar zo’n 650 genodigden worden ontvangen tijdens het Lustrum Dies Gala. Ronduit spectaculair moet de Geuzentocht van Den Briel naar Leiden worden.

Op maandag 26 september vertrekt een historische driemaster vanuit vestingstad Den Briel richting Leiden om daar de 29e aan te meren bij het Galgewater. De passagiers dragen historische kledij zoals de geuzen die droegen toen ze in 1574 Leiden binnenvielen. Met de Geuzentocht moet Leidens Ontzet ook buiten Leiden op de kaart gezet worden.

Verder start er in september een scholenproject, waarbij ook allochtone kinderen speciaal wordne betrokken bij Leidens Ontzet en ziet, ook in die maand, de permanente tentoonstelling Kunst in de Stad het licht. Speciaal voor winkeliers komt er een 3 oktober etalagewedstrijd met bijpassende nieuwe vlag.

Leiden gaat op 3 oktober 2011 ook een record breken: met zoveel mogelijk mensen tegelijk een haring happen. In juni van dit jaar werd dat record in Leiderdorp gebroken toen 599 mensen tegelijkertijd een haring naar binnen lieten glijden. Dat record werd begin oktober in Groningen op 768 gezet, maar daar moet Leiden makkelijk overheen kunnen.

Cultuur Leiden 3 Oktober 2011


Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@unity.nu

Telefoon Redactie
071 - 5425160

Privacy Policy

×