Regionale woningmarkt op slot door europese inkomenseis

Huurders met een gezinsinkomen van (net) boven de 33.000 euro per jaar hebben per 1 januari aanstaande een groot probleem als ze willen of moeten verhuizen. Per die datum zijn de woningcorporaties op basis van europese regelgeving verplicht om 90% van het aanbod van Woonzicht.nl te verhuren aan mensen met een inkomen onder die grens. Huurders die er net boven zitten verdienen te weinig om te kunnen kopen en van de beschikbare huurwoningen tot 648 euro per maand is nog maar 10% voor hen beschikbaar. Wethouder Van Woensel verwacht dat de problemen in Leiden zelf nog wel mee zullen vallen, omdat de grens van 90% hier al bijna gehaald wordt. Onder andere door een groot aantal studenten met een laag inkomen.

Verderop in de regio liggen de verhoudingen anders. Daar zijn minder sociale huurwoningen beschikbaar, waardoor de wachtlijsten naar verwachting sterk zullen stijgen. Corporaties kunnen niet onder de maatregel uit, omdat ze anders forse boetes krijgen. Ook komt het financieren van nieuwbouwprojecten dan in het gedrang.

Van Woensel ziet maar een paar mogelijkheden voor mensen die net boven de inkomensgrens zitten: verhuizen naar een woning in een regio met veel lagere huren of proberen een corporatiewoning te kopen. Dat zijn woningen die de corporaties met korting verkopen met een terugkoopverplichting. Daardoor kunnen ook mensen met een lager inkomen een woning kopen. Ze hebben door de terugkoopverplichting bovendien extra financiële zekerheid. Nadeel is dat een waardevermeerdering met de corporatie moet worden gedeeld.

Leiden Regio Woonzicht


Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@unity.nu

Telefoon Redactie
071 - 5425160

Privacy Policy

×