Zorgen over bezuinigingen op natuur- en milieueducatie

Door bezuinigingen op de natuur- en milieueducatie (NME) worden honderden Leidse schoolkinderen getroffen. Oud-wethouder Alexander Geertsema was afgelopen week namens de Leidse schooltuinen één van de insprekers die probeerde de raadsleden ervan te overtuigen dat die bezuiningen, 240.000 euro op een totaal van 640.000, niet door mogen gaan. Hij vreest dat door het wegvallen van beroepskrachten de deskundigheid voor de vrijwilligers wegvalt, waardoor alle kennis verloren gaat. Ook een ander bekend gezicht uit de Leidse politiek kwam het opnemen voor de Leidse NME. Voormalig GroenLinks-fractievoorzitter Gerard van Hees stelde enorm geschrokken te zijn van de collegeplannen.

Hij sprak in namens ‘de Bloeiende Kip’. die organisatie van bewoners maakt zich via fondsen hard voor extra inkomsten om natuur en milieu in Leiden te ondersteunen. Hij vreest dat als de bezuinigingen doorgaan er alleen passieve recreatie, zoals dierenweiden, overblijft. “Het hart wordt er dan uitgesneden,” aldus Van Hees.

De SP hoopt dat (regionale) samenwerking soelaas kan bieden. Raadslid Julian van der Kraats: “Buurgemeenten kunnen er mogelijk meer gebruik van maken en meebetalen.” Ook in samenwerking met bijvoorbeeld Naturalis en de Milieudienst ziet hij mogelijkheden. GroenLinks duo-raadslid Hans Bogaardt vindt de bezuinigingen op NME ook maar niks: “Dit is een ferme stap, maar wel in de verkeerde richting.” Ook D66 en de de Partij voor de Dieren willen NME ontzien in de bezuinigingsronde.

Leiden Palet 2010


Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@unity.nu

Telefoon Redactie
071 - 5425160

Privacy Policy

×