GroenLinks-fractievoorzitter Pieter Kos (rechts) overhandigt de tegenbegroting van zijn partij aan D66-wethouder Robert Strijk die aangaf er goed naar te zullen kijken. (Foto: Chris de Waard).

GroenLinks Leiden presenteert 'tegenbegroting'

GroenLinks in Leiden overhandigt vanmiddag een ’tegenbegroting’ aan D66-wethouder Robert Strijk (financiën). Voor die Leidse tegenbegroting winkelde de partij van Pieter Kos in zowel de begroting die het college onlangs presenteerde als in de verschillende varianten van het ‘Palet 2010’; een ambtelijke notitie van begin dit jaar waarin vier opties voor de forse bezuinigingen zijn beschreven. “Daar is eigenlijk een vijfde scenario uitgekomen,” aldus GroenLinks-fractievoorzitter Pieter Kos: “Leiden, de duurzame stad. Daarin maken we voor een fors bedrag andere keuzes dan het college, maar komen wel op dezelfde bezuiniging uit van rond de 25 miljoen in 2014.

In de tegenbegroting pleit GroenLinks voor bijvoorbeeld vier in plaats van vijf wethouders, meer gebruik van open-source software, bezuinigingen bij de brandweer en bijvoorbeeld gemeentelijke deelname aan het project ‘Bouwen met winst’ waarbij procedures zoals bouwaanvragen veel goedkoper kunnen worden afgewikkeld. De bijdrage aan het centrummanagement halveert als het aan GroenLinks ligt en er gaat een streep door alle geplande extra parkeerplekken in de stad. Uitzondering daarbij is het duurzame mobiliteitscentrum aan de Haagweg, hoewel dat van Kos ook best mag verhuizen naar een plek verder van het centrum. De enige gemeentelijke parkeergarage (Haarlemmerstraatgarage) gaat in het plan in de verkoop. De parkeertarieven stijgen en het gebied waar betaald moet worden, wordt uitgebreid.

Naast een andere invulling van de bezuinigingen wil GroenLinks ook zo’n 3 miljoen extra investeren in onder meer cultuur, een extra dierenambulance, openbaar groen en de uitbreiding van de handhavingscapaciteit van de milieudienst. Ook wil de partij een ton per jaar steken in een Leidse ‘Pas van Ontdekkingen’. Kos: “Met zo’n pas kan je bijvoorbeeld met korting naar musea. Mensen met een minimuminkomen kunnen hem gratis krijgen, anderen betalen er een bescheiden bedrag voor.Hij is dus niet speciaal bedoeld voor minima, maar voor iedereen. Ook toeristen kunnen er gebruik van maken. Zo voorkom je dat minima zich gestigmatiseerd voelen als ze met zo’n pasje bij de kassa staan.”

Tenslotte doet ook GroenLinks een greep in de pot met NUON-gelden. Niet voor extra parkeerplaatsen, maar voor windmolens, zonnecollectoren, dimbare openbare LED-verlichting en 400 extra ligplaatsen. “Allemaal maatregelen die zichzelf terugverdienen,” zo licht Kos die keus toe.

De tegenbegroting van GroenLinks is hier te downloaden.

Leiden Palet 2010


Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@unity.nu

Telefoon Redactie
071 - 5425160

Privacy Policy

×