Strand bindend thema schilderijen Jacqueline Borg en Marga Klumper

Ze werden gevráágd om te komen exposeren, wat een eer. En inderdaad komen de schilderijen van Jacqueline Borg en Marga Klumper tot leven in het Pieter de la Court-gebouw. Vanuit de hal kijkt de bezoeker vele meters recht omhoog, zo op drie immense schilderijen van Jacqueline. Ze hangen daar alsof ze er nooit meer weg moeten, want krijgen alle licht, lucht en ruimte. Vele bezoekers opperden dan ook dat deze werken voorgoed op deze plek moeten blijven. Voorlopig doen ze dat ook: de expositie `STRAND Enzo’ is nog tot 2 april 2010 te bezichtigen. De expositie werd toepasselijk geopend met zang van zeemanskoor Rumor di Mare, die, in een kleine bezetting, a capella een paar prachtige ‘zeemansliederen’ vertolkte. Simone Akerboom hield een korte speech, waarin zij aangaf, dat de strandschilderijen een goed middel zijn tegen de ‘winterblues’.

Jacqueline Borg is sinds twintig jaar in de Sleutelstad woonachtig. Ze kan (gelukkig) van haar werk kan leven. Ze krijgt veel opdrachten. Haar inspiratie vindt ze in de schoonheid van aangespoelde rommel en structuren langs het Hollandse strand.

Marga Klumper daarentegen zoekt de mens op. Ze is het meest bekend van haar portretten, met het strand als achterliggend thema. Opmerkelijk is het gevoel dat uit de gezichten spreekt die zij schildert: zonder uitzondering lijken het kwetsbare, gevoelige mensen.

Het opmerkelijke is dat de werken van Marga Klumper zo op het oog hemelsbreed verschillen van Jacquelines doeken qua techniek, kleurgebruik en stijl. Maar Marga zoekt de onderwerpen ook op het weidse strand. Dat is dan ook het thema van deze duo-expositie. Echter, waar eerstgenoemde graag inzoomt op details van het strand: een steen, touw, boomstronken, zeewier, al die kleinoden, beeldt Marga juist de mens op dat strand uit. En, zoals ze een van de bezoekers tijdens de opening uitlegt: ze maakt foto’s, die ze later verwerkt tot schilderijen.

Bijvoorbeeld van de gezellig-dikke donkere dame, rond en dus immens van vorm, naast dat ineens nog kleiner ogende jongetje. De dame (ze weet zelf waarschijnlijk van niets) komt ook op een ander schilderij voor, in weer een nieuwe setting. De termen gezellig en dik, dat spreekt menigeen aan, nietwaar?

`STRAND Enzo’, duo-tentoonstelling Jacqueline Borg en Marga Klumper, te zien vanaf heden tot en met 2 april 2010 in de FSW galerie van het Pieter de la Court-gebouw, Wassenaarseweg 52, Leiden, ingang achterzijde, parkeren LUMC. Openingstijden: maandag t/m donderdag van 8.00 – 22.00; vrijdag van 8.00 – 20.00 uur.

Cultuur


Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@unity.nu

Telefoon Redactie
071 - 5425160

Privacy Policy

×