Vijftien eeuwen Nederlandse taal online

Vanaf vandaag is het Middelnederlandsch Woordenboek (MNW) via internet te raadplegen. Het Leidse Instituut voor Nederlandse Lexicologie (INL) heeft in het naslagwerk de periode 1250 tot 1550 beschreven. De boeken werden voltooid in 1929 en zijn nog steeds onmisbaar voor wie de Nederlandse taal en literatuur uit de middeleeuwen bestudeert. De cd-rom Middelnederlands, die het INL in 1998 uitbracht, diende als basis voor de versie online. De internetversie is uitgebreid met bijvoorbeeld de citaten die de betekenissen van een woord illustreren. Zo is het nog beter als onderzoeksmateriaal te gebruiken.

Na het Woordenboek der Nederlandsche Taal (WNT) en het Vroegmiddelnederlands Woordenboek (VMNW) en het Oudnederlands Woordenboek (ONW) is nu dus ook het MNW online. “Het MNW online is meer dan zomaar een nieuw en handig werkinstrument,” aldus het INL: “Samen met de drie eerder genoemde historische woordenboeken (die bij deze gelegenheid ook een herziening hebben  gekregen) laat het duidelijk zien dat er voor het verre en nabije verleden van het Nederlands ook een mooie digitale toekomst weggelegd is.

Het woordenboek staat op //mnw.inl.nl

Cultuur Leiden


Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@unity.nu

Telefoon Redactie
071 - 5425160

Privacy Policy

×